U Moskvi odata počast žrtavama Staljinove represije

Izvor: N1 televizija, 29.Okt.2017, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Moskvi odata počast žrtavama Staljinove represije

Rusi su se okupili u nedelju u Moskvi kako bi odali počast milionima žrtava staljinističke boljševičke represije, te su istovremeno pozvali na oslobađanje zatočenog istoričara Jurija Dmitrijeva, stručnjaka za to istorijsko razdoblje.

Tokom te godišnje ceremonije na inicijativu nevladinog udruženja "Memorial", najstarije ruske organizacije za odbranu ljudskih prava, stotine osoba naizmenično tokom celog dana >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << čita imena žrtava kod Kamenog spomenika Solovetski, donesenog s ostrva Solovki na severu Rusije, gde su bili otvoreni prvi sovjetski gulazi.

"Tokom Vladavine terora, samo u Moskvi je u dve godine likvidirano 40.000 ljudi", tvrdi "Memorial", prenosi Hina.

Istoričari procenjuju da je tokom Staljinove vladavine, od 1936. do 1938. u čistkama ubijeno oko milion ljudi, a da je tokom tridesetogodišnje vladavine, do njegove smrti 1953.,ubijeno 20 miliona ljudi.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.