Tadić i Medvedev garantuju za energetski sporazum

Izvor: Politika, Fonet, 22.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Medvedev garantuju za energetski sporazum

Prihvaćen predlog srpske strane da do 2012. „Gaspromnjeft” mora da uloži oko 550 miliona evra u modernizaciju NIS-a, i to tako što će oko 490 miliona uložiti u obnovu rafinerije, a oko 60 miliona za zaštitu životne okoline. – Srbija dobila korporativne garancije da će novi vlasnik NIS-a plaćati kaznene poene ukoliko na vreme ne ispuni odredbe iz ugovora, ali nije dobila dodatne garancije da će Južni tok proći preko naše zemlje

Parafiranjem ugovora o prodaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 51 odsto akcija Naftne industrije Srbije juče je stavljena tačka na energetski sporazum s Rusijom potpisan 21. januara u Moskvi. Shodno tome, najviši državni zvaničnici Srbije i Rusije potpisaće do kraja ove nedelje sva tri dokumenta iz energetskog sporazuma – kupoprodajni ugovor za NIS, memorandum o završetku podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor”, kao i sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća za gradnju gasovoda Južni tok.

Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike i rudarstva, potvrdio je juče „Politici” da su pregovori pozitivno okončani i da je postignut kompromis o mnogim pitanjima oko kojih pre desetak dana to nije bilo moguće. Novi predsedavajući radne grupe za pregovore s Rusima Borko Stefanović, šef kabineta ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, čini se da je najzaslužniji što je s ruskim „Gaspromnjeftom” posle dužeg vremena postignut dogovor i nađeno rešenje za ključna pitanja, kaže Mrakić.

Procedura nalaže da ovakav parafirani sporazum sada prođe srpsku zakonsku proceduru, kako bi narednih dana mogao biti potpisan i na najvišem državnom nivou.

Iako niko od zvaničnika juče nije hteo da iznosi detalje parafiranog ugovora, „Politika” iz izvora bliskih pregovaračima saznaje da je prihvaćen tempo investiranja koji je predlagala srpska strana. Dakle, do 2012. „Gaspromnjeft” mora da uloži oko 550 miliona evra u modernizaciju NIS-a, i to tako što će oko 490 miliona uložiti u obnovu rafinerije, a oko 60 miliona za zaštitu životne okoline. Obe rafinerije će nastaviti da rade, s tim što se očekuje da će se po završetku ovog tehnološkog osavremenjavanja udvostručiti prerada, koja će sa sadašnjih četiri miliona tona dostići 7,5 do osam miliona tona godišnje.

Posle liberalizacije tržišta 2010. godine, država neće moći da kontroliše cenu goriva na pumpama, kako to sada nalaže Uredba o cenama, ali se očekuje da „Gaspromnjeft” bude konkurentan, s obzirom na to da ima svoju sirovinu.

Kada je reč o ekologiji, postignut je kompromis – „Gaspromnjeft” će uložiti pomenutih 60 miliona evra, a država Srbija se obavezala da će u slučaju zagađenja pokrivati deo troškova.

Zlatna akcija pripala je „Gaspromnjeftu”, ali će manjinski vlasnik imati svoje predstavnike i u upravnom i nadzornom odboru, ali i u menadžmentu. Kada je reč o penalima koji se predviđaju kupoprodajnim ugovorom za NIS, srpska strana je dobila korporativne garancije, što znači da će novi vlasnik plaćati kaznene poene ukoliko na vreme ne ispuni odredbe iz ugovora.

Bilo bi bolje da su, kaže isti izvor, dobijene bankarske garancije, jer bi banka kao neutralna odmah reagovala. Ovako, država Srbija kao manjinski vlasnik može da tuži „Gaspromnjeft” ukoliko primeti da nešto škripi u celom poslu.

Što se tiče podzemnog skladišta gasa „Banatski Dvor”, dogovoreno je potpisivanje pisma o namerama s „Gaspromeksportom”, trgovcem gasa. Upitan da li će „Srbijagas” moći da trguje tim gasom, izvor „Politike” kaže da neće, jer na to imaju pravo samo prodavci. Tako će Srbija ovde skladištiti gas i povlačiti ga kad joj to bude potrebno, izbegavajući na taj način da plaća penale Mađarskoj za kupljeni a nepreuzeti gas.

Do septembra 2009. godine trebalo bi da bude završena i studija izvodljivosti „Srbijagasa” o gradnji gasovoda Južni tok, a šest meseci kasnije i zajednička velika studija svih zemalja preko kojih gasovod treba da prođe.

Srbija nije dobila dodatne garancije da će taj gasovod proći preko naše zemlje 2013, odnosno 2015. godine, kaže ovaj izvor, napominjući da mu nije jasno ni kako bi se to ugovorom posebno definisalo.

Predviđeno je da deo sporazuma o gradnji Južnog toka i završetku podzemnog skladišta sa srpske strane u Moskvi potpiše Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa”, dok će potpis na kupoprodajni ugovor za NIS staviti srpski ministar energetike Petar Škundrić.

Posebnu garanciju da će se realizovati sva tri dela sporazuma svojim potpisima trebalo bi da daju i predsednici Srbije i Rusije Boris Tadić i Dmitrij Medvedev.

Jasna Petrović

[objavljeno: 23/12/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PREDSEDNICI GARANTUJU SPORAZUM!

Izvor: Press, 22.Dec.2008

Državna delegacija Srbije na čelu s predsednikom Borisom Tadićem potpisaće sutra u Moskvi ugovor o prodaji NIS-a i sporazume o izgradnji gasovoda „Južni tok" i skladištu gasa „Banatski Dvor". .Ugovor o prodaji 51 odsto akcija NIS-a „Gaspromu" parafiran je juče u Beogradu, a šef pregovaračkog...

Nastavak na Press...

Potvrđeno

Izvor: Kurir, 23.Dec.2008, 07:37

BEOGRAD - Novi pregovarački tim Vlade Srbije, predvođen Borkom Stefanovićem, šefom kabineta Vuka Jeremića, spasao je pregovore sa „Gaspromom“, pa će najverovatnije sutra u Moskvi predsednici Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisati ugovor o prodaji NIS i memorandume o izgradnji gasovoda i...

Nastavak na Kurir...

Parafiran energetski sporazum Srbije i Rusije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Dec.2008

Ugovor o prodaji 51 posto Naftne industrije Srbije Rusima za 400 milijuna eura parafiran je u ponedeljak, izjavio je član srpskogpregovaračkog tima za realizaciju energetskog sporazuma sa Rusijom Dušan Bajatović. Kako je agenciji Beta potvrdjeno, pot ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Energetski sporazum sa Rusijom će biti ispoštovan

Izvor: Capital.ba, 23.Dec.2008

NOVI SAD,  Predsjednik Srbije Boris Tadić kaže da su najveća garancija da će biti ispoštovana sva tri dijela energetskog sporazuma između Srbije i Ruske Federacije biti potpisi koje će na taj dokument staviti on i ruski predsjednik Dimitrij Medvedev. 'Dakle, garancije Sporazuma su dve države...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.