Tadić: Srbija nikome ne preti, ali štiti svoje legitimne interese

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Srbija nikome ne preti, ali štiti svoje legitimne interese

MOSKVA - Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da pitanje statusa Kosova premesti na kolosek međunarodnog prava i istakao da Srbija kao demokratska država teži da, koristeći sva raspoloživa prava, očuva teritorijalnu celovitost, suverenitet i nacionalni identitet.

"Srbija nikome ne preti, uvažava sve, ali i štiti svoje legitimne interese. Ona nikada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neće odustati od tih interesa, a u osnovi te politike je miroljubiv pristup u rešavanju postojećih sporova, uz istovremeno nedvosmisleno odbacivanje nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Tadić u intervjuu ruskom dnevniku "Vremja novostej".

On je naglasio da Srbija ulaže napore kako bi kosovski problem ponovo vratila na pregovarački sto i to na osnovu odluke Međunarodnog suda pravde, koji će se izjasniti o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Jedino je za pregovaračkim stolom moguće pronaći kompromis, prihvatljiv za obe strane, naglasio je Tadić.

"Od Međunarodnog suda pravde očekujemo pozitivnu odluku kada je reč o zaštiti nasih prava. Naravno, uzimam u obzir i međunarodnu atmosferu u kojoj funkcioniše taj sud, sve tajne okolnosti međunarodne politike. Bez obzira na sve, u tom međunarodno-pravnom procesu argumenti su na strani Srbije", naglasio je Tadić.

Komenatrišući procenu kosovskog premijera Hašima Tačija da je Kosovo nezavisna i demokratska država, Tadić je podsetio da je nivo zaštite ljudskih prava na Kosovu najniži u Evropi, da se na Kosovo vratilo malo prognanih, da je položaj predstavnika srpske zajednice veoma loš.

"Oni su apsolutno nebezbedni u svojim domovima, i svakog trenutka su u opasnosti", naglasio je predsednik Srbije.

Tadić je ukazao da vlasti u Prištini pokušavaju da prisvoje istoriju srpskog viševekovnog prisustva na Kosovu i srpske pravoslavne manastire proglase "kulturnim dobrom Kosova".To je neprihvatljivo, jer se time u opasnost dovodi očuvanje identiteta, osnovna prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, istakao je predsednik Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tadić: Srbija mirnim putem štiti svoje legitimne interese

Izvor: Blic, 20.Feb.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da pitanje statusa Kosova premesti na kolosek međunarodnog prava i istakao da Srbija kao demokratska država teži da, koristeći sva raspoloživa prava, očuva teritorijalnu celovitost, suverenitet i nacionalni...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.