Srpska rakija za Medvedeva na sajmu u Moskvi

Izvor: RTS, 09.Okt.2019, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska rakija za Medvedeva na sajmu u Moskvi

U Moskvi se održava jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u svetu "Zlatna jesen". Jedan od partnera je Srbija, a svoje proizvode predstavlja osam naših proizvođača mesa, voća i rakije. Njihove štandove obišao je i ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je probao srpsku rakiju.
Više 1.800 proizvođača hrane iz 15 zemalja sveta pokušaće da se nametne sve zahtevnijem ruskom kupcu. Ono sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čime se mi predstavljamo na našem štandu su proizvodi koji najviše učestvuju u izvozu u Rusiju.

To je, pre svega, njeno visočanstvo jabuka, ali raduje da sve više izvozimo prerađene proizvode poput džemova, hrane za decu, hrane za kućne ljubimce. Izvozimo i sadnice, mladi sir.
Inače, 36 odsto svega što zaradimo od izvoza u Rusiju zaradimo zahvaljujući proizvodnji hrane.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev po završetku svečanog otvaranja sajma prvo je obišao štand Srbije. Izrazio je želju da proba srpsku rakiju što je i učinio.
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kaže za RTS da je danas na sastanku sa ruskim ministrom Dmitrijem Petruševom dogovorio kako da što lakše i jednostavnije srpsko voće i povrće ide na prostor Evroazijske unije.
"Tako što ćemo pojednostaviti uslove za srpske izvoznike, smanjićemo neke limite, pojednostavićemo birokratiju, ući u njihov jedinstven elektronski sistem slanja pošiljaka tako da u svakom trenutku oni vide sve i ne mora par puta da se kontroliše", dodaje Nedimović.
"Sa druge strane, što se tiče mesnih prerađevina i proizvoda od mesa, tu smo se dogovorili, predali smo svu dokumentaciju za ove četiri kompanije koje su bile sporne i ja se nadam vrlo brzo najboljim nalazima ruskih kolega. Rekli su mi da stvari idu u najboljem mogućem pravcu", istakao je ministar.
Ukazao je da se sa Medvedovom saglasio da je budućnost i ruskog i srpskog agrara organska poljoprivreda.
"Srbija je mala zemlja, ja sam mogao samo da potvrdim reči Medvedeva da je budućnost u toj zelenoj poljoprivredi, organskoj proizvodnji, gde je mnogo veća dodata vrednost. Mi smo već spremili set mera koje se tiču najviše povećanja finansijskih podsticaja za organsku poljoprivrednu proizvodnju u drugoj polovini sledeće godine", rekao je Nedimović.
Na pitanje koliko će biti povećanje, ministar kaže tri do četiri puta, jer tu je mnogo veća dodata vrednost i mnogo veliki profit.
"Mnogo je velika tražnja sa tržišta Skandinavije, zapadne Evrope, a sve više iz Rusije i Kine. Videćete za pet godina prosto će biti neverovatno kolika će biti tražnja iz Rusije i Kine za ovom vrstom proizvoda, a to je naša šansa. Imamo velike uslove da to rešimo", zaključio je Nedimović.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

MEDVEDEV PRIŠAO NA ŠTAND KOD LAZANSKOG, PA DRMNUO SRPSKU RAKIJU: Postignut važan srpsko-ruski dogovor!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2019

U Moskvi se održava jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova u svetu "Zlatna jesen"...Jedan od partnera je Srbija, a svoje proizvode predstavlja osam naših proizvođača mesa, voća i rakije...Njihove štandove obišao je i ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji je probao srpsku rakiju...Više 1.800...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.