Sergej Lavrov oglasio stav Moskve u vezi sa Egiptom

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Lavrov oglasio stav Moskve u vezi sa Egiptom

06.02.2011. - Samo dijalogom rešiti situaciju u Egiptu

Regulisanje situacije u Egiptu je moguće samo putem dijaloga. To je izjavio šef MIP RF Sergej Lavrov na marginama međunarodne konferencie o bezbednosti u Minhenu. Komentar našeg specijalnog dopisnika Edizavete Isakove.

Reagovanje Moskve na događaje na Bliskom Istoku je bilo jedna od centralnih tema na prvoj konferenciji za štampu ruskog ministra u Minhenu. Pri tome je Sergej Lavrov odmah korigovao strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << novinare – Moskva nikada nije pozdravljala nered u Egiptu.

Situacija, svakako, zabrinjava. Ona nije ograničena teritorijom Egipta ili granicama Tunisa. Demonstracije, protestni mitinzi se održavaju i u drugim zemljama, između ostalih u Jemenu, Jordanu, planira se demonstracija u Siriji. Sve su situacije različite, ali ima nešto zajdeničko, što moramo da shvatimo i podržavamo, - a to je neophodnost demokratskih procesa. Maksimalno pažljivi odnos prema socijalno-ekonomskim potrebama, kao i zahtev za socijalno-orijentisanom ekonomijom. U tome je verovatno ključ za rešavanje mnogih problema i sprečavanje mnogih nereda. Svakako, svetska zajednica, spoljni igrači moraju da uvažavaju suverena prava bliskoistočnog regiona da vlada sopstvenom sudbinom. Oni ne smeju da se mešaju u unutrašnje stvari, a koje ne smeju da postanu polje nekih geopolitičkih igara.

Prilikom susreta Sergeja Lavrova s novinarima reč je bila o prilazima Moskve rešavanju nuklearnog problema Irana. Zapadni kolege su uporno pitali da li Rusija planira strože sankcije prema Teheranu. Dijalog, dijalog i nešto snalažljivosti, - odgovorio im je Sergej Lavrov. Pri tome je on još jednom podsetio da je odluka SB UN o sankcijama prema Iranu bila protekle godine usvojena kolektivno, odnosno, od strane 5 članica SB UN i Nemačke. Što se tiče strožih jednostranih sankcija, to podseća, prema rečima ruskog ministra, na lopovluk, koji ne doprinosi dijalogu s Teheranom. Vodeći pregovore, Iran mora da vidi svetlo na kraju tunela, - istakao je diplomata.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.