STAV MOSKVE JASAN: Rusi saopštili Lajčaku šta je PRAVNA OSNOVA za pregovore Srba i Albanaca

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2020, 23:20

STAV MOSKVE JASAN: Rusi saopštili Lajčaku šta je PRAVNA OSNOVA za pregovore Srba i Albanaca

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine zakazana za četvrtak

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov razgovarao je sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Do njihovog sastanka dolazi neposredno posle video-konferencije o Kosovu, a uoči nove runde dijaloga u četvrtak, prve posle 20 meseci.

Sagovornici su razmotrili situaciju na Zapadnom Balkanu sa akcentom na stanje stvari i perspektivu dijaloga Beograda i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uz posredovanje Evropske unije.

- Na sastanku je istaknuto da je pravna osnova za rešavanje pitanja Kosova Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 koja je u potpunosti aktuelna - navodi se u saopštenju Čižova.

​Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je juče nakon 20 meseci pauze video-konferencijom u kojoj su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer lažne države Kosova Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i Lajčak.

Domaćin video-konferencije i glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Žosep Borelj poručio je da je u pitanju nastavak procesa u cilju postizanja konačnog sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koji će odgovoriti na sva otvorena pitanja.

13 июля Постоянный представитель России при #ЕС Владимир #Чижов принял Спецпредставителя ЕС по Диалогу #Белград-#Приштина и другим западнобалканским вопросам Мирослава Лайчака https://t.co/K65rzJovVn pic.twitter.com/cGgQsZoY2b

— RussianMissionEU (@RusMission_EU) July 13, 2020

- Takav sporazum je ključan za bolju budućnost naroda Kosova i Srbije, za njihovu evropsku perspektivu kao i za stabilnost i bezbednost čitavog regiona. Sve ovo je takođe ključno i za EU - izjavio je Borelj pred početak video-konferencije.

U Briselu su napominjali da je blokada dijaloga, koja je trajala od novembra 2018. godine, kad je Priština uvela takse na robu iz Centralne Srbije, neodrživa i kontraproduktivna za obe strane.

Sastanak u Briselu na visokom političkom nivou zakazan je za 16. jul.

Prethodno su francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel organizovali tokom proteklog vikenda video-sastanak s predstavnicima Beograda i Prištine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao da su razgovori bili teški, jer Srbija ima drugačiji stav od svih ostalih učesnika, a Priština je izašla sa maksimalističkim zahtevima.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.