ŠTA MOSKVA ZNA O PREGOVORIMA U VAŠINGTONU, A SRBIJA NE: Kakve poruke je Lavrov preneo Vučiću

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2020, 17:11

ŠTA MOSKVA ZNA O PREGOVORIMA U VAŠINGTONU, A SRBIJA NE: Kakve poruke je Lavrov preneo Vučiću

Ðukić koji je pratio sve te mirovne procese, kaže da su i kod priznavanja nezavisnosti Kosova, SAD prvo informisale Moskvu - lično Putina

Bivši ambsador u Belorusiji Srećko Ðukić ocenio je da je ruski šef dilomatije Sergej Lavrov u Beograd doneo poruke iz ruskih kanala komunikacije sa SAD u kom pravcu se kreće kosovsko pitanje.

Poseta Lavrova je višeznačna, doneo je kompleks informacija koje Beogradu nisu bile na raspolaganju, rekao je Ðukić i dodao da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vidi da Moskva mnogo toga zna kao i da je uključena u rešavanje kosovskog pitanja.

Upitan kakva je saznanja i upozorenja Lavrov mogao da donese u Beograd, Ðukić kaže da je pitanje KiM krupno i da vidimo da se u završnoj fazi preko SAD uključila i Rusija.

Podsetio je da sve krupne međunarodne teme u samoj završnici ne mogu da se reše bez Rusije i otuda su između Vašingtona i Moskve razmenjena mišljenja i sondaže, a možda, kako dodaje i nešto više.

Kosovsko pitanje je svetsko, resava se u SB i kod svakog takvog pitanja strana koja ga resava u ovoj situaciji SAD o planovima obaveštava glavnog partnera - u ovom slučaju Rusiju.

Ambasador navodi da je očito da Moskva jako puno toga zna i da je uključena u rešavanje problema, što je za Beograd pokazatelj da nismo baš sasvim u toku oko završne faze rešavanja problema.

- SAD imaju tačan plan za rešavanje kosovskog pitanja i on se sada zatvara kao i krug koji je počeo pismom Trampa upućenom Tačiju i Vučiću da se u Beloj kući dogodi zavšni čin. Susret u Vašingtonu je međukorak ka tome po onome što je najavljeno - rekao je on.

Moskva, kako je naveo, može da kaže mišljenje o planu o kome je obaveštena i u dogovoru sa SAD ima obavezu da informiše srpsku stranu, tvrdi ambasador.

Prema rečima ambasadora uvek se radilo na taj način i tako je bilo i kada se pravio Dejtonski sprazum, ali i drugi mirovni sporazumi.

.

Kondoliza Rajs išala je u Moskvu da kaže da će priznati nezavisno Kosovo, a Moskva, iako se protivila, nije mogla to da zaustavi.

Ambasador je ocenio da predsednik tokom susreta sa šefom ruske diplomatije nije slao poruke koje bi mogle da se tumačke kao odgovor na izjave koje je Lajčak davao i Prištini.

Vučićev odgovor ne treba tumačiti kao odgovor Lajčaku, ali ono što je procurilo iz Prišine je da je jedna od opcija rešenja - model dve Nemačke, odnosno, nema priznanja, a Kosovo dobije stolicu u UN.

Videćemo šta će se desiti i da li će ostati zamrznuti konflikt, rekao je on.

Po njegovim rečima, svima je objektivno u interesu, možda jedino ne Beogradu, da se kosovsko pitanje reši brzo i Prišitni, i SAD zbog izbora i EU da se rastereti problema i dobije odrešene ruke za Zapadni Balkan, a Rusiji da upiše u bilans uspešan posrednički dil sa zapadom, pri čemu može da izvuče i koristi za neke potrebe poput istočne Ukrajine.

- Uvek kada se prave velike igre na šahovskoj tabili za sve figure, a pogotvo glavne ima mesta - rekao je Ðukić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.