SPEKTAKL NA NEBU IZNAD MOSKVE! Ulice prazne, a građani s prozora pozdravljaju ruske vazdušne snage! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2020, 18:03

SPEKTAKL NA NEBU IZNAD MOSKVE! Ulice prazne, a građani s prozora pozdravljaju ruske vazdušne snage! (FOTO)

Crveni trg nadletali helikopteri i avioni

Za Dan pobede u Rusiji, zbog epidemije korona virusa, nije bilo tradicionalne vojne parade, ali je upriličen pravi spektakl na nebu, kad su najmoderniji vojni avioni leteli iznad desetina gradova Rusije u znak sećanja na heroje.

Povodom 75. godišnjice pobede sovjetske armije i naroda nad nacističkom Nemačkom, ruski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vladimir Putin položio je cveće pored spomenika Večne vatre, u podnožju bedema Kremlja, čestitao praznik ruskom narodu i ratnim veteranima i poručio da je Dan pobede deo duše ruskog naroda.

- Duhovni, moralni značaj Dana pobede je neizmerno veliki, a naš odnos prema njemu je svetinja. To je naše sećanje, to je naš ponos, istorija naše zemlje, istorija svake ruske porodice i deo naše duše koji su nam poklonili naše majke i očevi, naše deke i bake - rekao je ruski predsednik.

Putin je odao priznanje "velikom, požrtvovanom podvigu sovjetskog naroda", ljudima različitih nacionalnosti koji su kao jedan, rame uz rame vodili bitku na frontu i u pozadini.

- Vreme je bespomoćno pred takvim junaštvom, jedinstvom, dostojanstvom i čeličnom snagom duha. Zato ovde, uz zidine Kremlja, gori večna vatra koja nas podseća na heroje poginule u Drugom svetskom ratu. Ovde leži Neznani junak i došli smo da se poklonim pred njim i svim braniocima otadžbine. Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi kada smo zajedno - rekao je Putin.

Crveni trg u Moskvi nadletali su helikopteri i avioni.

Prodefilovali su helikopteri različitih jedinica ruske armije, od jurišnih, preko transportnih, do raketnih i izviđačkih.

Helikopterske jedinice pratili su avioni vojne radarske službe osmatranja i izviđanja, transportni avioni, bombarderi i intendantski avioni ruske armije. Među njima su bili i Antonov-124, Tupoljev-160, MIG-31 i Suhoj -27.

U svečanosti su učestvovale i akro grupe "Striži" i "Ruski vitezovi".

Na kraju su svi avioni iscrtali rusku zastavu na nebu iznad Crvenog trga.

Avioni su, osim iznad Moskve, leteli iznad još 47 ruskih gradova.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.