SPC na strani Moskve: Ne priznaje Ukrajinsku crkvu, ali zbog VELIKE OPASNOSTI ne prekida sa Carigradom

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Okt.2018, 07:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC na strani Moskve: Ne priznaje Ukrajinsku crkvu, ali zbog VELIKE OPASNOSTI ne prekida sa Carigradom

Srpska pravoslavna crkva i zvanično će stati na stranu Moskovske patrijaršije i označiti nekanonskom odluku carigradskog patrijarha da prizna nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve

Ipak, kako priča izvor iz vrha SPC, patrijarh Irinej neće tek tako prekinuti odnose sa Carigradom, jer sada preti opasnost da nezavisnost zatraže i Makedonska, Crnogorska i Hrvatska pravoslavna crkva.

- Patrijarh se večeras vraća sa Kosmeta, pa se narednih dana može očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i zvanično saopštenje povodom raskola Vaseljenske i Moskovske patrijaršije. Njegova svetost je već prenela stav moskovskom patrijarhu da naša crkva ostaje verna kanonskom poretku i da se protivi priznavanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevske patrijaršije. Mi smo već stali na stranu Moskve, ali zbog opasnosti koje nam prete, ne smemo tek tako prekinuti odnose sa carigradskom patrijaršijom - kaže izvor iz SPC.

Mada se većina vladika nije oglasila ovim povodom, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja nekanonska i ocenio da će imati negativne posledice po jedinstvo Pravoslavne crkve.

- Nas je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi porazila činjenica da je vaseljenski patrijarh, poznavalac kanona, doneo takvu odluku koja je bez sumnje nekanonska - kazao je Amfilohije i dodao da je uloga vaseljenskog patrijarha, prvog među jednakima, da sjedinjuje, a ne razjedinjuje.

- Ovakvim svojim postupcima carigradski patrijarh upravo razjedinjuje. On ne rešava ovo pitanje već problem gura sve dublje - istakao je Amfilohije.

Verski analitičar Draško Đenović pak smatra da će SPC morati da sedi na dve stolice.

- Proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve još nije gotov, ali naša crkva već sada mora da razmišlja o opasnostima koje prete kada se taj proces završi. Najveća nam stiže od Makedonske pravoslavne crkve, koja će među prvima iskoristiti situaciju da zatraži nezavisnost - ocenjuje Đenović.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.