SNOUDEN IZ MOSKVE PORUČUJE: Izraelci pomogli Saudijcima u ubistvu novinara Kašogija (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNOUDEN IZ MOSKVE PORUČUJE: Izraelci pomogli Saudijcima u ubistvu novinara Kašogija (VIDEO)

Snouden se u utorak obratio grupi izraelskih novinara pute video linka iz Moskve

Edvard Snouden, američki obaveštajac i zvizdač koji je prebegao u Rusiju pošto je razotkrio nezakonite malverzacije američkih bezbenosnih službi i politike, optužio je izraelsku kompaniju koja se bavi bezbedonosnim softverom da je pomogla Saudijcima da ubiju Džamala Kašogija.

On se u utorak obratio grupi izraelskih novinara pute video linka iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Moskve, i tom prilikom istakao da je softver kompanije NSO grup korišćen tokom nadgledanja Džamala Kašogija, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

On je kompaniju opisao kao "najgoru od najgorih", a njene programe kao digitalni alat za obijanje.

Kompanija NSO je već duži niz godina na udaru nadležnih, pa je čak kanadska organizacija za kontrolu interneta Sitizen lab tvrdila da se Pagaz softver koristi u zemljama sa niskim nivoom poštovanja ljudskih prava.

Softver radi tako što žrvti pošalje sms poruku sa linkom. Ako ga žrtva prati, softver preuzima kontrolu nad telefonom.

Na meti softvera se nalaze novinari iz Meksika, policajci, sudije, zvaničnici i drugi. Komapnija ne zna kome sve šalje linkove, ali ih kako kaže Snouden nije ni briga.

Prema rečima Snoudena iako Kašogi nije bio meta sotvera, jeste jedan njegov prijatelj.

Snouden tvrdi da je jedan od lidera u ovakvim programima upravo Izrael. Čak je po njemu i američka Nacionalna agencija za bezbednost (NSA) to priznala. "Kada se radi o kontraobaveštajnim prioritetima SAD uvek je ista četvorka - Rusija, Izrael, Francuska i Kina", kaže on.

Pratite nas na našem Instagram nalogu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.