Izvor: Blic, 18.Dec.2017, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAOPŠTENJE BELE KUĆE "Obaveštajne agencije upozorile Rusiju na napad"

Američke obaveštajne agencije blagovremeno su upozorile Rusiju na planiranje velikog terorističkog napada u Sankt Peterburgu, što je Moskvi omogućilo da spreči napad u kojem je mogao da pogine "veliki broj ljudi", saopštila je danas Bela kuća, istakavši to kao "dobar primer saradnje dve zemlje".

"Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas predsednika Donalda Trampa da mu zahvali na blagovremenom upozorenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su američke obaveštajne službe prenele Rusiji, a koje se tiče planiranja velikog terorističkog napada u Sankt Peterburgu", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Napominje se da su Putin i Tramp po drugi put razgovarali telefonom u protekla tri dana, prenosi AP.

"Predsednik Tramp ceni Putinov poziv i rekao mu je da su on i cela američka obaveštajna zajednica veoma zadovoljni što su pomogli da se spasu toliki životi. Tramp je istakao značaj obaveštajne saradnje kako bi se porazili teroristi gde god da su. Oba lidera su se saglasila da je ovo primer pozitivnih stvari koje se mogu dogoditi kada naše zemlje saradjuju", ističe se u saopštenju Bele kuće.

Bela kuća se oglasila nakon što je Kremlj saopštio da je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru zahvalio Trampu na informaciji koja je pomogla hapšenju terorista koji su planirali da izvedu bombaške napade u Kazanjskoj katedrali u Sankt Peterburgu i drugim mestima na kojima se okuplja dosta ljudi u drugom po veličini gradu u Rusiji, prenosi TASS.

"Ruski predsednik je zahvalio američkom kolegi na informaciji koju je sa nama podelila Centralna obaveštajna agencija (CIA) SAD pomoću koje je praćena, razotkrivena i pritvorena grupa terorista koji su planirali eksplozije u Kazanjskoj katedrali u Sankt Peterburgu i na drugim mestima u gradu na kojima se okuplja dosta ljudi", saopštila je pres služba Kremlja.

TASS navodi da je, prema rečima ruskog predsednika, informacija iz CIA bila dovoljna da se razotkriju i pritvore kriminalci i da je Putin zatražio od Trampa da prenese reči zahvalnosti direktoru CIA Majku Pompeu i obaveštajcima koji su došli do ove informacije.

Kremlj je saopštio da je ruski lider uverio predsednika SAD da će "ruske bezbednosne službe, ukoliko dodju do informacije o mogućim terorističkim pretnjama po SAD i njihove gradjane, brzo i bez uslovljavanja podeliti to s američkim kolegama putem partnerskih kanala", prenela je ruska agencija.

Tramp je, posle razgovora s Putinom, potom pozvao direktora CIA Majka Pompea da "prenese zahvalnost i čestitke njemu i njegovim veoma talentovanim ljudima, kao i celoj obaveštajnoj zajednici na dobro uradjenom poslu", prenosi AP.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je u petak da je u Sankt Peterburgu uhapsila sedam članova ćelije Islamske države, koji su planirali da tokom predstojećeg vikenda izvrše niz terorističkih napada na javnim mestima u tom gradu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.