Ruski šef diplomatije osudio pokušaje stranog mešanja u Belorusiji

Izvor: B92, 02.Sep.2020, 14:41

Ruski šef diplomatije osudio pokušaje stranog mešanja u Belorusiji

Moskva osuđuje pokušaje nekoliko zemalja da izvrše pritisak na belorusku vladu, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Osuđujemo pokušaje nekoliko zemalja da izvrše pritisak na belorusku legitimnu vladu i podrže opoziciju nezadovoljnu rezultatima predsedničkih izbora", naveo je Lavrov, prenosi Tas.

On je ocenio da se vođstvu i narodu Belorusije nameću "sumnjive ideje o posredništvu" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preko OEBS-a, koji je, kako je rekao, i sam u krizi i potrebna mu je reforma.

Lavrov je istakao da OEBS nije uspeo da ispuni obavezu da obezbedi međunarodno nadgledanje izbora u Belorusiji.

Ocenio je da su Evropska unija i NATO izneli "destruktivne stavove" o suituaciji u Belorusiji i dodao da je Rusija uočila pojačanu aktivnost NATO u blizini veloruskih granica, koje su istovremeno granice Saveza rusije i Belorusije.

Prema njegovim rečima, Rusija je zauzela balansiran stav o krizi u Belorusiji, što je ponovio i u susretu sa Makejem.

Lavrov je naglasio da su za Rusiju izbori u Belorusiji završeni i da svi nesporazumi između vlasti i opozicije moraju da budu rešeni kroz dijalnog baziran na Ustavu te zemlje.

"Smatramo nedopustivim svako mešanje u unutrašnje stvari Belorusije i bilo kakve pokušaje nametanja medijacije protiv volje Minska i beloruske vlade", rekao je Lavrov.

Dodao je da je za Moskvu važno da beloruski narod sam reši situaciju.

Albansko predsedništvo OEBS-a uputilo je ranije zvaničnu ponudu beloruskoj vlasi da prihvati posetu predsedeavajućeg tom organizacijom Edija Rame i švedske ministarke spoljnih poslova An Linde kako bi o aktuelnoj situaciji razovarali sa predstavnicima vlasti i opozicije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.