Rusija upozorava: Ukrajina bi kao Hrvatska, koja je proterala Srbe

Izvor: Vesti-online.com, 01.Sep.2017, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija upozorava: Ukrajina bi kao Hrvatska, koja je proterala Srbe

Moskva je zabrinuta zbog kontakata hrvatskih i ukrajinskih zvaničnika, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Navodi se da je zabrinutost izražena kada je reč o "povratku teritorija koje nisu pod kontrolom" po modelu i iskustvu Hrvatske iz devedesetih godina. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije navode da je taj model negativan i podsećaju na masovan egzodus Srba iz Krajine.

U ruskom MIP >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << konstatuju da se iza priče o "dobrim namerama" i "neophodnosti uspostavljanja uzajamnog poverenja" u konfliktnim zonama kriju opasne teze o potrebi "takvih metoda mirne integracije".

"Veliku zabrinutost izaziva to što u Kijevu spremno prihvataju takve signale, ignorišući sopstvene jasno predviđene obaveze u okviru Minskog sporazuma", navode u MIP, prenosi Tass.

Tokom avgusta u Kijevu su gostovali bivša ministarka pravde Hrvatske Vesna Škare Ožbolt, bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova te zemlje, Joško Morić i bivši predsedavajući vladinog komiteta za izbeglice i raseljene osobe Hrvatske, Lovre Pejković

Rusija želi prijateljski odnos sa Hrvatskom i poziva Zagreb da "iskoristi sve mogućnosti i ohrabri Kijev da u potpunosti i dosledno ispunjava Sporazum iz Minska, kako bi došlo do brzog rešenja krize u Ukrajini na miran način", prenosi Tass.

Članovi radne grupe hrvatske vlade za saradnju Hrvatske i Ukrajine su tokom dvodnevne radne posete Kijevu predstavili "hrvatski model uspešne i mirne reintegracije ukrajinske teritorije", prenosi Hina.

Morić je rekao da u Kijevu nisu bili sa skrivenim namerama.

- Mi nismo bili u Kijevu s figom u džepu...ono što smo radili i govorili u Kijevu možemo raditi i govoriti i u Donjecku, Lugansku, Moskvi ili Berlinu - rekao je Morić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.