Rusija se povlači: Da li će vratiti staru slavu?

Izvor: B92, 24.Apr.2021, 08:28

Rusija se povlači: Da li će vratiti staru slavu?

Ruska svemirska agencija u utorak je rekla da želi da uspostavi svoju svemirsku stanicu do 2025. jer Moskva želi da se povuče s Međunarodne svemirske stanice.

Šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin objavio je kako je započela izgradnja prvog modula nove stanice nakon što su činovnici upozorili da Rusija razmatra odlazak sa MSS-a, jednog od retkih područja saradnje Moskve i zapadnih država.

Objava dolazi u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme tenzija nastalih zbog optužbi o špijunaži, grupisanja sve većeg broja ruskih i zapadnih vojnika na ukrajinskim granicama, novih sankcija Vašingtona nad Moskvom i zbog sve lošijeg zdravstvenog stanja Alekseja Navaljnog, glavnog kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina.

Radi se na prvom modulu nove ruske orbitalne stanice, saopštio je Rogozin.

Čelnik Roskosmosa rekao je da ruska korporacija Energia planira da modul bude "spreman za lansiranje" 2025. godine.

Pokrenut 1998., MSS je jedan od najambicioznijih projekata saradnje čovečanstva u istoriji. U njemu učestvuju Rusija, SAD, Kanada, Japan i Evropska svemirska agencija.

Zamenik ruskog premijera Jurij Borisov nedavno je rekao kako Moskva razmatra napuštanje MSS-a od 2025. zbog zastarelosti stanice. Roskosmos je u ponedeljak pak saopštio kako odluka o napuštanju stanice još nije doneta.

"Kad donesemo odluku, započećemo pregovore s našim partnerima o oblicima i uslovima saradnje nakon 2024. godine", navela je ruska agencija.

Rusija je prošle godine izgubila monopol na slanje astronauta na MSS sa kozmodroma u kazahstanskom Bajkonuru nakon prve uspešne misije američke firme Space X.

Uprkos slavnoj istoriji istraživanja svemira Rusija je ovaj mesec obeležila 60. godišnjicu prvog leta u svemiru Jurija Gagarina – svemirski program te države proteklih godina suočava se sa poteškoćama.

Rogozin je najavljivao niz ambicioznih planova, no njegova agencija teško se nosi sa sve većim finansijskim rezovima, a analitičari tvrde da je Putin zainteresiraniji za vojnu tehnologiju nego za istraživanje svemira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.