Rusija od sutra povlači vojsku iz Južne Osetije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija od sutra povlači vojsku iz Južne Osetije

MOSKVA - Rusija će od 18. avgusta početi sa povlačenjem svoje vojske, poslate u Južnu Osetiju kao pojačanje mirovnim snagama zbog gruzijske agresije protiv te otcepljene autonomne oblasti, saopštila je danas pres služba Kremlja.

To je ruski predsednik Dmitrij Medvedev saopštio u telefonskom razgovoru sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, sa kojim je 12. avgusta izradio "šest principa" za prestanak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sukoba u Južnoj Osetiji.

Medvedev je u razgovoru istakao da je neophodno da Gruzija bezuslovno i precizno ispuni obavezu povlačenja svoje vojske u mesta u kojima je ranije bila raspoređena, kako je to predviđeno jednim od principa.

Ranije danas zamenik načelnika Generalštaba vojnih snaga Rusije Anatolij Nogovicin demantovao je izveštaje pojedinih medija da je ruska vojska počela da se povlači iz zone južnoosetijskog konflikta, rekavši da oružane snage nastavljaju "rad na pripremi povlačenja delova 58. armije" Severnokavkaskog vojnog okruga.

"Glavni zadatak grupe ruskih mirovnjaka i pojačanja koje su dobili u zoni gruzijsko-južnoosetijskog konflikta jeste biti u stalnoj spremnosti na ispunjenje zadataka u okviru mriovne misije i likvidacije humanitarne katastrofe u tom regionu", rekao je na brifingu ruski general, demantujući najave da je ruska vojska počela povlačenje iz Južne Osetije.

Nogovicin je, na izveštaje nekih medija da "ruska vojka sprelazi iz Abhazije u Gruziju", rekao da su ruski mirovnjaci preuzeli obezbeđenje objekata Ingurske hidroelektrane, kojom se snabdeva strujom značajan deo Gruzije i Abhazija.

"Takvi strateški važni objekti mogu biti cilj provokacija i čak terorističkih akata. Da bismo osigurali neprestan rad elektrane i stvorili uslove za normalan rad njenih saradnika, naši mirovnjaci su osigurali patroliranje i zaštitu centrale", rekao je Nogovicin.

Reka Inguri nalazi se na administrativnoj granici u zoni konflikta između Gruzije i otcepljene autonomne republike Abhazije, čija je vojska protekle nedelje u vojnoj akciji potisniula gruzijsku vojsku iz Kodorskog klanca, čije je gornje delove jedino kontrolisala Gruzija u Abhaziji.

Agencija Itar-Tas s prenela je, istovremeno, demanti neimenovanog predstavnika Ministarstva odbrane Rusije da su ruski mirovnjaci zauseli naselja Hašuri i Ahalgori, kao i da je iz ruskih helikoptera izazvan požar šuma u oblasti Boržomi, što se tvrdi u Tbilisiju.

Ruska državna agencija prenosi izjave administracije oblasti Šida Kartli, da se za poslednja dva dana u gruzijski grad Gori - 65 kilometara udaljen od Tbilisija a 25 kilometara od glavnog grada Južne Osetije Ćinvalija, vratilo do 6.000 lokalnih žitelja i da je počela da funkcioniše gradska i oblasna administracija.

Za proteklih 24 sata u Južnu Osetiju vratilo se više od 2.100 ljudi, koji su napustili oblast u kojoj su protekle sedmice vođeni žestoki sukobi sa gruzijskim snagama, izjavio je danas ministar za vanredne situacije Rusije Sergej Šojgu, koji je i na čelu operativnog štaba za otklanjanje posledica oružanog konflikta.

Prema podacima štaba, od drugog avgusta granicu Rusije je prešlo i registrovalo se više od 37.000, od približno 80.000, stanovnika Južne Osetije.

Tokom proteklog dana u Južnu Osetiju je dopremljeno više od 270 tona humanitarne pomoći, a ukupno je u rusku republiku Severnu Osetiju, koja se graniči sa Južnom do dnas dopremljeno 2.755 tona proizvoda namenjenih humanitarnoj pomoći.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Povlačenje

Izvor: RTV Pink, 17.Avg.2008

Rusija od danas počinje povlačenje vojske iz Južne Osetije. . . Rusija će od danas u podne početi sa povlačenjem svoje vojske, poslate u Južnu Osetiju kao pojačanje mirovnim snagama zbog gruzijske agresije protiv te otcepljene autonomne oblasti, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Nastavak na RTV Pink...

Rusi se povlače

Izvor: Glas javnosti, 18.Avg.2008, 10:37

Juče se najpre pojavila protivrečna informacija o povlačenju ruskih trupa iz zone gruzijsko-osetijskog konflikta. Jedan istaknuti zvaničnik je juče ujutro saopštio, da je Rusija počela da izvlači jedinice iz Južne Osetije, drugi su tu informaciju demantovali. Ali, juče u podne dilemu je razrešio...

Nastavak na Glas javnosti...

Propali pregovori o razmeni zarobljenih vojnika

Izvor: Kurir, 18.Avg.2008

MOSKVA/ĆINVALI, 18. avgusta (Tanjug) - Rusija je danas optužila Gruziju da su njenom krivicom propali pregovori o razmeni zarobljenih vojnika. Kako je u Ćinvaliju, glavnom gradu Južne Osetije, rekao Andrej Bobrun, pomoćnik komandata Severnokavkaskog vojnog okruga - čija je 58. armija ušla u tu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.