Rusija kaznila opozicioni radio zbog lažnih vesti

Izvor: B92, 19.Jun.2020, 23:10

Rusija kaznila opozicioni radio zbog lažnih vesti

Ruska opoziciona radio stanica "Eho Moskve" i urednik njenog veb sajta kažnjeni su novčano u provivrednosti 3.745 američkih dolara.

Kažnjeni su zbog objavljivanja komentara političkog analitičara koji je doveo u pitanje rusku statistiku o koronavirusu.

Glavni urednik radija Aleksej Venediktov napisao je danas da je sud u Moskvi kaznio radio-stanicu sa 2.880 dolara a urednika veb sajta Vitalija Ruvinskog sa 865 dolara "za objavljivanje izjave političkog analitičara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Valerija Soloveja", dodajući da Eho Moskve planira da uloži žalbu na presudu.

Prema sudskim spisima, radio je kažnjen zbog "širenja namernih ... dezinformacija" i "stvaranja pretnji po život i (ili) zdravlje ljudi".

Venediktov nije precizirao koja Solvejeva izjava se smatra dezinformacijom.

Ruska državna novinska agencija TASS, pozivajući se na anonimni izvor koji je upoznat sa situacijom, objavila je da su novčane kazne izrečene za "tekstove o infekciji koronavirusom".

Solveji je 16. marta u intervjuu Eho Moskvi tvrdio da vlada laže kada kaže da u zemlji niko nije umro od koronavirusa, a najmanje 1.600 ljudi je moglo da umre od sredine januara.

Do tada, ruski zdravstveni zvaničnici nisu prijavili nijednu smrt od koronavirusa, a Federalna služba za nadzor komunikacija, informacionih tehnologija i masovnih medija Roskomnadzor vršila je pritisak na stanicu da izbriše intervju sa veb stranice, ali urednici su insistirali na tome da Solovej samo izražava mišljenje.

Mali broj smrtnih slučajeva od posledica virusa u zemlji 7.972 u odnosu na više od 569.000 potvrdjenih infekcija danas, pokrenuo je pitanja i u Rusiji i na Zapadu, i sumnje da zvaničnici možda manipulišu brojevima u političke svrhe.

Ruski zvaničnici su oštro reagovali na optužbe, pozivajući se na efikasne mere.

Zahtev za brisanje intervjua bio je deo široke vladine kampanje protiv onoga što su vlasti nazvale "lažnim vestima" o pandemiji.

Ruski zakonodavci su 31. marta odobrili su novčane kazne do 25.000 dolara i zatvorske kazne do pet godina za one koji šire ono što se smatra lažnim informacijama.

Za medije je predvidjena kazna do 127.000 dolara ako šire dezinformacije o izbijanju pandemije.

Vodeće rusko udruženje za pravnu pomoć Agora objavilo je da je od aprila registrovano oko 200 slučajeva širenja navodnih dezinformacija o virusu.

Krivično gonjenje uključuju 33 slučaja, dok su izrečene novčane kazne u iznosu od 20.000 dolara, saopštilo je udruženje ove nedelje.

Agora je istakla da se svaka informacija koja se razlikuje od zvanične smatra neistinitom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.