Rusija dala ŠAH-MAT SAD u finansijskom ratu: Moskva zlatom odgovara na mere Vašingtona

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Avg.2018, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija dala ŠAH-MAT SAD u finansijskom ratu: Moskva zlatom odgovara na mere Vašingtona

MMF izneo podatke

Rusija je povećala zalihe zlata za 26,1 tonu u julu u trenutku kada joj SAD uvode nove sankcije, javila je agencija Blumberg, pozivajući se na podatke iz izveštaja Međunarodnog monetarnog fonda za poslednji mesec.

Pročitajte i:

Centralna banka Rusije je dodatno kupila 26,1 tonu zlata, povećavši svoje zalihe na 2.170 tona. Na taj način vrednost (monetarnog zlata) krajem jula iznosi 77,4 milijarde dolara, pokazuju podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << MFF koje navodi agencija.

Kako saopštava Blumberg, kupovina 26,1 tone zlata je najveća ruska kupovina tog plemenitog metala u 2018. godini. Poslednji put CB Rusije je kupila zlato u velikoj količini u novembru 2017. godine. Pritom, u aprilu i maju 2018. godine Rusija je naglo smanjila obim ulaganja u američke hartije od vrednosti — sa 96,1 milijarde dolara u martu na 48,7 milijardi dolara u aprilu i 14,9 milijardi dolara u maju. Zbog toga se Rusija više ne nalazi na spisku najvećih investitora u američki javni dug.

Agencija navodi da se Rusija oslobađa od američke imovine kako bi se zaštitila od novih sankcija SAD i kupuje zlato "jer je ono stoprocentna garancija od pravnih i političkih rizika".

- Putin je napravio vrlo pametan korak. Rusija se nalazi u stanju finansijskog rata. Ona se oslobađa od američkog dolara i kupuje zlato. To je štiti od zamrzavanja imovine u dolarima i od sankcija - rekao je u intervjuu za Blumberg Džim Rikards, autor biltena Stratedžik intelidžens.

- Amerikanci pokušavaju da iskoriste dolar kao oružje i Rusija radi pravu stvar, vršeći diversifikaciju svojih inostranih valutnih rezervi. Zlato je najbolja likvidna investicija, ako ne želite da postanete zavisni od dolara - naveo je Džon Mejer, jedan od partnera londonske konsalting kompanije za investicije SP Ejndžel.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.