Rusija i EU u klinču: Prognani ste

Izvor: B92, 08.Feb.2021, 11:55

Rusija i EU u klinču: Prognani ste

Moskva -- Rusija prošle sedmice prognala troje evropskih diplomata zbog mešanja, kako se navodi, u unutarpolitičke stvari Rusije.

Kako je preneo Sputnjih internešenel, reč je o diplomatama iz Nemačke, Poljske i Švedske koji su se mešali u slučaj Alekseja Navaljnog, najvećeg kritičara ruskog predsednika. Navaljni je osuđen, ponovo, za jršenkje uslovne kazne, za period kad je bio u komi u Nemačkoj, nakon pokušaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trovanja nervnim agensom novičok.

Proterivanje ovih evropskih diplomata usledilo je nakon poteza stranih ambasada tokom neovlašćenih protesta u Moskvi ranije ovog meseca, saopšteno je iz Kremlja danas.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je suđenje Navaljnom nazvala dokazom da se strane sile mešaju u unutrašnje stvari Rusije zbog velikog broja stranih diplomata u sudnici, izjavila je da Moskva nema izbora osim da progna evropske diplomate.

Inače, u jeku sušenja najpoznatijem ruskom opozicionaru, ali i protesta širom Rusije, u Moskvi je bio visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, koji je s ruskim ministrom spoljnih poslova razgovarao i o Navaljnom, čije puštanje na slobodu traži EU.

Borelj je potom izjavio da je zabrinut zbog odbijanja ruskih vlasti da uspostave konstruktivniji dijalog s EU pa je pozvao evropske čelnike da preduzmu dalje korake, uključujući i mogućnost sankcija.

Rusi jednostavno ne žele da oslobodr Navaljnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kremlj: Diplomate protjerane zbog poteza svojih ambasada

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2021

MOSKVA - Diplomate iz zemalja EU protjerane su iz Rusije zbog poteza stranih diplomatskih misija tokom neodobrenih protesta, saopšteno je danas iz Kremlja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.