Rusi ponovo razvijaju antisatelitsko oružije koje će nositi nova verzija lovca-presretača MiG-31

Izvor: TangoSix.rs, 30.Okt.2018, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi ponovo razvijaju antisatelitsko oružije koje će nositi nova verzija lovca-presretača MiG-31

Ruski lovac-presretač MiG-31 izabran je kao nosač još jednog zanimljivog naoružanja. Nakon hiperzvučne rakete klase vazduh-more (zemlja) sistema ‘’Kinžal’’, nova specijalna varijanta ovog aviona moći će da koristi i tzv. protivsatelitske rakete čija oznaka kao i karakteristike još uvek nisu poznate.
Još 2016. godine na aerodromu Žukovski kod Moskve primećen je posebno dorađeni avion čija se namena nije >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << znala do pre par meseci kada je isti primerak uočen sa modelom do tada neviđene rakete za koju se prvo pretpostavljalo a zatim i utvrdilo da će služiti za uništavanje satelita.
Za avion sa evidencijkim brojem 81 ‘’plavi’’ koji je na fotografijama spotera primećen sa gabaritno-težinskim modelom (GTM) nove protivsatelitske rakete , prvo se mislilo da predstavlja osavremenjenu varijantu lovca-presretača sa oznakom MiG-31BM, zatim da je to MiG-31K koji je dorađen za potrebe isptiivanja raketnog kompleksa ‘’Kinžal’’.
Kada je na njemu uočen GTM rakete koja se razlikuje od do sada svega viđenog počele su špekulacije o nameni kako se ispostavilo, sasvim nove verzije ‘’tridesetjedinice’’.
Prema izjavama vazduhoplovnih stručnjaka iz Rusije, opitni letovi sa modelom ovog oružija započeli su još u februaru ove godine a zanimljivo je da su oko mesec dana pre toga iz američke vojne obaveštajne uprave J-2 saopštili da će Rusija i Kina do 2020. razviti tehnologiju koja će omogućiti uništavanje pojedinačnih satelita.
Takođe u februaru ove godine, direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Den Kouts podneo je izveštaj u kome je posvećena velika pažnja razvoju ovakvog naoružanja u Rusiji i Kini.
Američka televizija CNBC je pre par dana, pozivajući se na tri izvora iz američkih obaveštajnih krugova, prenela informaciju da će nova ruska vazduhoplovna raketa za uništavanje komunikacionih i izviđačkih satelita u nižoj orbiti Zemlje biti uvedena u upotrebu 2022. godine.
CNBC je takođe objavio da su opitni letovi nove varijante MiG-a 31 započeti u septembru ove godine kada je avion leteo sa modelom, što je, kako se navodi urađeno kako bi se proverila kompatibilnost aviona i rakete. Takođe preneto je i da bi prvi letovi sa pravom raketom kao i opitna lansiranja sa aviona trebalo da započnu u 2019. godini.
Ideja i koncept o kinetičkom vazduhoplovnom oružiju za uništavanje satelita nije nov. Tokom 80-tih godina prošlog veka na takvim sistemima su radili SSSR i SAD ali sticajem okolnosti oni nisu uvedeni u operativnu upotrebu.
U SSSR je tada razvijan avijacijski kompleks protivkosmičke odbrane 30P6 ‘’Kontakt’’ koga je činila protiv satelitska raketa 79M6 koju je nosio posebno dorađeni lovac-presretač MiG-31D (varijante Izdelije 07) koji je napravljen u svega dva primerka odnosno prototipa.
Za otkrivanje i obeležavanje ciljeva bilo je planirano da se koristi radarsko-optički kompleks 45Ž6 ‘’Krona’’ za raspoznavanje kosmičkih objekata koji je postavljen na poligonu Sari Šagan. Letna ispitivanja rakete 79M6 sistema 30P6 ‘’Kontakt’’ na avionu MiG-31D izvedena su jula 1991 ali su nakon raspada SSSR-a radovi na ovom komplesku prekinuti.
Sa druge strane SAD su još 1978. započeli sa razvojem svoje rakete. U programu Air-Launched Miniature Vehicle (ALMV) raketu ASM-135 ASAT razvijala je firma LTV Aerospace a za nosač je izabran lovac F-15A. Prvi optini let sa raketom izveden je 1982. a prvo lansiranje protiv pravog cilja odnosno satelita izvedeno je 1985. kada je uništen satelit Solwind P78-1 na visini od 555 km. Proizvedeno je ukupno 15 raketa od kojih je pet lansirano u periodu od 1984. do 1986. a projekat je otkazan 1988. godine.

The post Rusi ponovo razvijaju antisatelitsko oružije koje će nositi nova verzija lovca-presretača MiG-31 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.