Rat iza ćoška? Američki general upozorava: Postoji vrlo velika kopnena sila

Izvor: B92, 16.Apr.2021, 16:48

Rat iza ćoška? Američki general upozorava: "Postoji vrlo velika kopnena sila"

Američki vojni zapovednik Tod Volters kaže da postoji samo "mala do srednja" verovatnoća da će snage Moskve izvršiti invaziju.

Vazduhoplovni general Tod Volters, komandant Američke evropske komande, podelio je svoju procenu sa zakonodavcima u četvrtak tokom saslušanja u Vašingtonu, gde je upozorio da manevri Kremlja i dalje izazivaju "veliku zabrinutost".

"Postoji vrlo velika kopnena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sila“, rekao je Volters članovima Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, odbijajući da iznese brojeve.

"Takođe postoje značajne vazduhoplovne snage, a postoje i značajne pomorske snage", rekao je. "Naša budnost je velika."

Bela kuća, Pentagon i NATO više puta su tražili objašnjenje Rusije za pokrete trupa, odbacujući insistiranje Moskve da je gomilanje snaga deo vojnih vežbi.

Takođe su pozvali Rusiju da deeskalira situaciju, nazivajući gomilanje snaga - najveće okupljanje ruske vojske od invazije i aneksije Krima 2014. godine - delom "obrasca agresivnih provokacija".

Tokom svojih svedočenja pred zakonodavcima u sredu, američki obaveštajni zvaničnici rekli su da namera Rusije ostaje nejasna. Direktor CIA Bil Berns rekao je da Moskva možda samo pokušava da signalizira Ukrajini i Zapadu da treba da poštuju njenu vojnu moć, ali je upozorio da je nagomilavanje snaga "dostiglo tačku u kojoj bi takođe moglo da pruži osnovu za ograničeni vojni upad".

​Drugi najviši američki obaveštajni zvaničnici opisali su situaciju kao nesigurnu.

"Rusi su se pozicionirali tako da daju sebi opcije“, rekao je general-pukovnik Skot Berijer, šef Odbrambene obaveštajne agencije, svedočeći zajedno sa Bernsom. "Oni bi zapravo mogli da idu u seriju vežbi koje počinju kad god, ili bi mogli, ako bi odlučili, možda da izvrše napad s ograničenim ciljem."

Ipak, Volters je u četvrtak nagovestio da možda postoje znaci da se pretnja smanjuje, napominjući da je aktivnost duž ruskih linija snabdevanja "zaustavila".

"Moj osećaj je da će, uz trend koji trenutno vidim, verovatnoća (započinjanja akcije) početi da opada", rekao je on, upitan o tome kako bi situacija mogla da se razvija u naredne tri do četiri nedelje.

Prošlog meseca SAD su najavile paket pomoći Ukrajini za 125 miliona dolara, uključujući smrtonosno odbrambeno oružje "za pomoć ukrajinskim snagama da sačuvaju teritorijalni integritet zemlje".

Govoreći u sredu u Briselu, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će Vašington "nastojati da nastavi" pružanje pomoći i odbrambenih sposobnosti Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.