RUSOFOBIJA DRMA EVROPU: Još tri nove države se solidarišu sa Češkom, udarili na Moskvu bez stvarnog razloga

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2021, 14:01

RUSOFOBIJA DRMA EVROPU: Još tri nove države se solidarišu sa Češkom, udarili na Moskvu bez stvarnog razloga

Hajka na ruske diplomate se ne smiruje

U znak solidarnosti sa Češkom, Litvanija proteruje dvojicu ruskih diplomata, a Letonija i Estonija po jednog, saopštila su ministarstva spoljnih poslova tih zemalja.

- U znak solidarnosti sa našim češkim saveznicima i zbog kršenja Bečke konvencije, Letonija je donela odluku o proterivanju ruskog diplomate. Letonija neće tolerisati subverzivne aktivnosti na svojoj teritoriji, kao ni na teritoriji svojih saveznika >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i partnera - objavio je ministar spoljnih poslova te zemlje Edgars Rinkevičs na Tviteru.

In solidarity with our Czech allies and due to the violations of Vienna Convention #Latvia has decided to expel a Russian diplomat. Latvia will not tolerate subversive activities on its soil or that of its partners and allies

🇱🇻 🤝 🇨🇿

— Edgars Rinkēvičs (@edgarsrinkevics) April 23, 2021

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije pozvalo je predstavnika ambasade Rusije u Litvaniji i uručilo mu diplomatsku notu, kojom se dvojica službenika ambasade proglašavaju personama non grata, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

Ističe se da dvojica diplomata, koji su navodno "obavljali aktivnosti nespojive sa njihovim diplomatskim statusom", imaju sedam dana da napuste zemlju. Ističe se da ovakav korak svedoči o "solidarnosti" Litvanije sa Češkom.

Podsetimo, premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, Češka je proterala 18 ruskih diplomata.

Sledećeg dana Rusija je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglasila za persone non grata. Nakon toga je Ministarstvo spoljnih poslova Češke odlučilo da broj zaposlenih u ambasadi Rusije u Pragu do kraja maja izjednači sa brojem zaposlenih u češkom predstavništvu u Rusiji, što znači da bi Prag trebalo da napusti oko 70 zaposlenih u ruskoj ambasadi.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I baltičke zemlje protjeruju ruske diplomate

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2021

VILNJUS - Litvanija, Letonija i Estonija naložile su da ukupno četvoro ruskih diplomata u lokalnim ambasadama napuste zemlju u znak solidarnosti sa Češkom, saopštila su danas ministarstva spoljnih poslova ovih zemalja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.