RUSKA AGENCIJA O SASTANKU VULINA I LAVROVA U MOSKVI: Na stolu hitna regionalna i međunarodna pitanja, Kosovo u prvom planu

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Avg.2022, 09:00

RUSKA AGENCIJA O SASTANKU VULINA I LAVROVA U MOSKVI: Na stolu hitna regionalna i međunarodna pitanja, Kosovo u prvom planu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovaraće danas sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom koji će u ponedeljak boraviti u radnoj poseti Moskvi.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, strane planiraju da razgovaraju o rusko-srpskoj saradnji i razmene mišljenja o hitnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, piše ruska agencija TASS.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je da je pitanje Kosova dominiralo pripremama za sastanak.

Tenzije su dramatično eskalirale na Kosovu i Metohiji krajem jula nakon što je kosovska policija zatvorila punkt na administrativnoj liniji sa Srbijom u sklopu priprema za sprovođenje zabrane srpskih ličnih dokumenata i registarskih tablica, podseća ruska agencija.

Kao odgovor, Srbi koji žive u severnom delu Kosova izašli su na protest i blokirali glavne puteve. Kao rezultat međunarodnih napora, Priština je odlučila da odloži zabranu do 1. septembra. Evropska unija je posredovala na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija 18. avgusta, ali razgovori nisu doveli do rezultata.

Moskva je zauzvrat pozvala Prištinu, SAD i EU da stanu na kraj neodgovornim provokacijama i osiguraju prava srpskog stanovništva.

Situacija oko Ukrajine biće još jedno pitanje na dnevnom redu sastanka Lavrova i Vulina. Srbija se suočava sa stalnim pritiskom Zapada koji nastoji da natera Beograd da se pridruži sankcijama Rusiji. Međutim, srpske vlasti i dalje odbijaju da budu deo antiruske kampanje, zaključuje ruska agencija TASS.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Ambasador Rusije

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Ambasador Rusije zbog poruke na tviteru pozvan u austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2022

Zbog poruke objavljene i potom izbrisane na tviteru ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg pozvao je na razgovor ambasadora Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihajla Uljanova...Uljanov je, na tvit predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog o pristizanju novog naoružanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.