RUSIJA NA STRANI UGROŽENIH: Moskva OSULA PALJBU po Pompeu, zalažu se za pomoć svim Sirijcima

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2020, 18:19

RUSIJA NA STRANI UGROŽENIH: Moskva OSULA PALJBU po Pompeu, zalažu se za pomoć svim Sirijcima

Moskva se uvek zalagala za pomoć svim Sirijcima kojima je to neophodno na celoj teritoriji Sirije - navodi Rusko Mnistarstvo spoljnih poslova

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom izjave državnog sekretara SAD Majka Pompea o nacrtu ruske rezolucije o Siriji, rekavši da je to još jedan pokušaj izvrtanja činjenica u korist sopstvenih interesa, ali da nadmeni ispadi iz Vašingtona više ne iznenađuju.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Moskva je razočarana time kako je američki državni sekretar Majk Pompeo dozvolio sebi da komentariše diskusije u SB UN u vezi sa nacrtom rezolucije o pograničnom mehanizmu isporuke humanitarne pomoću Siriji. To je još jedan pokušaj izvrtanja činjenica i realnosti u korist svojih političkih interesa. Nadmeni ispadi iz Vašingtona protiv Rusije i Kine, nažalost, više ne iznenađuju. Ali iznenađuje lakoća s kojom se otvoreno izvrće aktuelna situacija u Siriji na račun špekulacija o humanitarnim potrebama Sirijaca - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ističe se da Rusija nije protiv produženja pograničnog mehanizma.

- Međutim, smatramo da je neophodno da se mehanizam uskladi sa realnom situacijom ‘na terenu’, pre svega u Idlibu, i da se izbegnu situacije u kojima bi on ometao organizovanje humanitarnih isporuka iz unutrašnjih delova zemlje, preko kontakt linije - precizirano je u saopštenju.

Kako se ističe, Moskva se uvek zalagala i zalaže se za povećanje isporuka humanitarne pomoći svim Sirijcima kojima je to neophodno na celoj teritoriji Sirije u dogovoru sa vladom zemlje u koju se pomoć šalje.

- Upravo tu okolnost zapadne zemlje 'dočekuju na nož'. To samo potvrđuje da nisu zainteresovani za pomoć onima kojima je to neophodno, i da je njihova jedina težnja da iskoriste humanitarnu pomoć kao instrument za podrivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije - navodi se u saopštenju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je svet da kazni Rusiju i Kinu zbog ulaganja veta u Savetu bezbednosti UN kad je reč o humanitarnim aspektima u Siriji. Kako kaže, one zloupotrebljavaju svoje pravo veta u SB, kako bi podržale strategiju Asadovog režima - izgladnjivanje na smrt sopstvenog naroda.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.