RUSI ZAPREPAŠĆENI: Istočni Jerusalim je eksplodirao, opšta klanica, Moskva ozbiljno upozorila Izraelce! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2021, 17:15

RUSI ZAPREPAŠĆENI: Istočni Jerusalim je eksplodirao, opšta klanica, Moskva ozbiljno upozorila Izraelce! (VIDEO)

Situacija može eskalirati u još veći sukob

Rusija je zabrinuta zbog rasta napetosti u istočnom Jerusalimu i poziva sve strane da se uzdrže od koraka koji bi mogli dovesti do eskalacije nasilja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Moskva sa dubokom zabrinutošću gleda na takav razvoj događaja. Odlučno osuđujemo napade na civile. Pozivamo sve strane da se suzdrže od bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kakvih koraka koji prete eskalacijom nasilja - navodi se u saopštenju.

Absolutely horrendous scenes from inside Al-Aqsa Mosque compound where Israeli forces attacked peaceful worshippers holding night prayers pic.twitter.com/t70eALNaCc

— Arwa Ibrahim (@arwaib) May 7, 2021

Takođe se ističe da Moskva potvrđuje svoj principijelan i dosledan stav koji se ogleda u relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, prema kojima eksproprijacija zemlje i imovine na njoj, kao i izgradnja izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, ukučujući istočni Jerusalim, nemaju pravnu snagu.

Israeli police fired at Palestinian protesters at Al-Aqsa Mosque. More than 170 people were injured.

Protesters were showing support for Palestinian families facing eviction in occupied East Jerusalem.

The UN has called Israel's forced evictions a potential war crime. pic.twitter.com/jBECcZXhux

— AJ+ (@ajplus) May 8, 2021

- Takve akcije predstavljaju kršenje međunarodnog prava i sprečavaju postizanje mirnog rešavanja situacije na osnovu stvaranja dve države -Palestine i Izraela u granicama od 1967. godine, koje koegzistiraju u miru i bezbednosti - ističe se u saopštenju MIP Rusije.

The minute “The most moral army in the world” fired bombs at clinic full of doctors and patients inside Al-Aqsa #Mosque#AlAqsaUnderAttack pic.twitter.com/hlrzB1mVmx

— Abier Khatib (@abierkhatib) May 7, 2021

U sinoćnjim sukobima izraelske policije i Palestinaca u Jerusalimu povređena su najmanje 205 Palestinaca i 17 policajaca, preneli su mediji.

Exceptional documentation of police throwing shock grenades *inside* the al-Aqsa Mosque on the last Friday of Ramadan. (@SuleimanMas1) pic.twitter.com/x4nEAhzKAz

— Noga Tarnopolsky (@NTarnopolsky) May 7, 2021

Najviše povređenih bilo je kod džamije Al-Aksa gde su Palestinci gađali kamenicama i pirotehničkim sredstvima izraelsku policiju koja je odgovorila gumenim mecima i suzavcem.

Having stormed The Dome of The Rock Plaza, Israeli forces are shooting bullets & stun grenades at Palestinian worshipers in Jerusalem’s Al-Aqsa Mosque, on one of Islam’s most holy nights.

E Jerusalem—the nuclear core of the conflict-is exploding right now.pic.twitter.com/NCDiY8dNFV

— Rula Jebreal (@rulajebreal) May 7, 2021

Sukobi kod jerusalimske džamije Al-Aksa posledica su višednevnih tenzija i jučerašnje pogibije dvojice Palestinaca nakon što su izraelske snage bezbednosti odgovorile na napad iz vatrenog oružja trojice ljudi na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali, javila je ranije agencija AP.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.