RUSI NE ZABORAVLJAJU MONAHA HARITONA: Zverski je ubijen na Kosmetu, kreće marš Srpski ratnik u njegovu čast

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2021, 16:32

RUSI NE ZABORAVLJAJU MONAHA HARITONA: Zverski je ubijen na Kosmetu, kreće marš "Srpski ratnik" u njegovu čast

Otac Hariton je mučenički stradao, jer je odbio da skine monašku mantiju i krst.

Hodočasnički automoto marš "Srpski ratnik", posvećen srpskom monahu Haritonu koji je zverski ubijen na Kosovu i Metohiji 1999, održaće se u Rusiji od 19. do 28. maja. Slobodan Bašić, pripadnik srpskog moto-kluba "Noćni vukovi", zajedno sa ruskim "vukovima", za 10 dana proći će put dug 2.700 kilometara i obići na desetine ruskih mesta i svetinja.

Kako navode organizatori, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hodočasničkom auto-maršu, koji startuje iz Moskve mogu se pridružiti svi zainteresovani, a planirana je poseta brojnim ruskim gradovima, kao što su Pskov, Sankt Peterburg, Veliki Novgorod, Tver i drugi.

Prvobitni plan je bio da put Rusije na svojim motociklima krene više članova srpskih "Noćnih vukova", ali je zbog pandemije virusa korona i prolaska kroz evropske zemlje to bilo teško realizovati.

Zbog toga je Bašić, koji je i inicijator ove akcije, sam avionom doputovao u Moskvu, gde su mu ruski "Noćni vukovi" ustupili svoj motocikl, pa sada vrši poslednje pripreme za predstojeće desetodnevno putovanje do ostrva Valaama, na severozapadu Rusije.

Iz glavnog grada Rusije Bašić kreće najverovatnije sam, a u raznim regionima Rusije kroz koje će proći pridruživaće mu se i članovi ruskog moto- kluba "Noćni vukovi".

- Čitav put biće posvećen verskim i ratničkim vezama Srbije i Rusije. Prvo što ćemo posetiti jeste glavni Hram Oružanih snaga Rusije u Podmoskovlju, gde se čuva i grumen srpske zemlje, a zatim i Borodino, mesto gde je, septembra 1812. godine, održana čuvena Borodinska bitka u kojoj je učestvovalo i deset srpskih generala, među kojima je i general Mihailo Miloradović - rekao je Bašić medijima.

Bašić, veteran 63. Padobranske brigade, posetiće i Spomenik pskovskim padobrancima u Pskovu, gde će se sastati i sa veteranima Vazdušno-desantne vojske Rusije.

Osim što će učesnici marša obići brojne vojno-istorijske muzeje i spomenike vojne slave ruske armije, posetiće i manastire i crkve, među kojima su Crkva Spasa na krvi u Sankt Peterburgu, Valdajski Iverski manastir nedaleko od Valdaja, Hram Svetog kneza Aleksandra Nevskog u Tveru, Trojice-Sergijeva lavra i Crkva Svetog Vaskrsenja Hristovog u Sergijevom Posadu.

Organizatori podsećaju da je monah Hariton, kome je posvećen ovaj hodočasnički automarš, ubijen na Kosovu 1999. godine i da se "nije odrekao pravoslavlja ni pred arnautskim bajonetima".

- Pred smrt su mu slomili ruke, noge, kičmu, izboli ga bajonetima u grudi, zaklali ga  i odsekli mu glavu. Sve se to odvijalo pred vojnim "mirovnjacima" NATO trupa - navodi se u saopštenju.

Njegovo obezglavljeno telo danas počiva u manastiru Crna Reka, gde je bio i zamonašen.

Bašić ističe da će učesnici auto-moto marša "Srpski ratnik" preneti priču o njegovom herojstvu i snazi vere, a takođe će i ikonu oca Haritona iz Crne reke darivati monaškom bratstvu na Svetoj Gori ruskog pravoslavlja -manastiru Valaam.

Bašić napominje da otac Hariton još nije kanonizovan, ali da se već smatra kosovskim novomučenikom i nada se da će se to u skorije vreme dogoditi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.