RT: „Zapad počinje da sluša Rusiju“: Lavrov kaže da evropljani žele bolje odnose nakon razgovora u Minhenu

Izvor: Vostok.rs, 17.Feb.2019, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Zapad počinje da sluša Rusiju“: Lavrov kaže da evropljani žele bolje odnose nakon razgovora u Minhenu

Izvor: Vostok / RT Evropljani žele da se odnosi sa Moskvom vrate u normalu, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon dugog niza sastanaka u Minhenu, dodajući da je Evropa sve spremnija da sasluša ono što Kremlj ima da kaže. Ruska delegacija je održala više od dvadeset "neprekidnih pregovora" sa stranim zvaničnicima tokom samo dva dana na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Među njima su bili i neki predstavnici evropskih zemalja koji javno govore o Kremlju, rekao je Lavrov novinarima nakon sastanka sa japanskim kolegom Tarom Konom.
"Svi razgovori su bili konstruktivni, uključujući i one sa političarima, koji inače daju oštre izjave o Rusiji kada drže govore u Parlamentu EU ili negde drugde", rekao je lavrov. "Svi su nas uverili da žele normalizaciju odnosa." Govoreći o svom generalnom utisku o konferenciji, Lavrov je napomenuo da je međunarodna zajednica "počela više slušati" Rusiju, dodajući da se težak posao koji je Moskva radila proteklih godina očito isplatio. "Mi smo strpljivi ljudi u strateškom smislu", rekao je ministar. Lavrov veruje da nastavak pokušaja Vašingtona da nametne svoju volju drugim narodima "ugrožava sistem međunarodne trgovine" i da je već podstakao "osećaj neizvesnosti" u svetu. "Jednostrane prinudne mere SAD-a, njihovi pokušaji da eksteritorijalno primene svoje zakonodavstvo i nateraju druge zemlje da se pridržavaju zakona neke strane države" samo doprinose "konfuziji" među njihovim saveznicima, rekao je on. Lavrov je zaključio da bi "sve razumne snage" trebale doći za pregovarački sto i razviti inkluzivne formate koji će uzeti u obzir interese svih glavnih igrača. Međutim, Vašington se očigledno bori da ne prihvati multipolarni svet, smatra Lavrov. Komentari su usledili nakon što je američki potpredsednik Majk Pens pokušao da iskoristiti minhenski događaj kako bi održao predavanje saveznicima Vašingtona o tome šta bi trebali, a šta ne učiniti - posebno u slučajevima Rusije i Irana. Govor Pensa je naišao na otpor Brisela i Berlina. Pens se posebno protivrečio sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel zbog njihovih suprotstavljenih mišljenja o projektu "Severni tok 2" - ruskom gasovodu koji se gradi zajedno sa nekim evropskim kompanijama, a koji SAD odavno žeje da potkopaju. Iako je Pens ustvrdio da projekat ugrožava evropsku bezbednost, Merkelova je saopštila da Evropa mora zadržati suverenitet nad svojom energetskom politikom.
Lavrov se takođe dotaknuo ovog pitanja kada je imao razgovore sa nemačkim zvaničnicima, te rekao da Berlin još uvek smatra da je "Severni tok 2" čisto komercijalni projekt i da Berlin ne pokazuje znakove popuštanja pred pritiskom SAD. "Kada je u pitanju "Severni tok 2", nisam čuo ništa što bi ukazivalo na promenu stava Nemačke na ovaj ekonomski projekt", rekao je Lavrov.  

Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Dačić: Srbija ne želi da zaoštrava odnose sa Hrvatskom

Izvor: Blic, 17.Feb.2019

Srbija ne želi da zaoštrava odnose sa Hrvatskom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da nije upoznat sa tim da li je bilo dogovora između predsednika Srbije Aleksandara Vučića i hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se u razgovorima zvaničnika dve zemlje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.