RT: Ruski MTS i kineski Huavej pokreću 5G zone u ruskim gradovima

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Ruski MTS i kineski Huavej pokreću 5G zone u ruskim gradovima

Ruski mobilni operater MTS udružio se s kineskim tehnološkim gigantom Huavejem u pilot projektu stvaranja zona 5G mreže u Moskvi i Kronštadu, gde će superbrza mreža po prvi put pokriti gotovo ceo grad. Sporazum između dve strane potpisan je tokom posete kineskog predsednika Ksi Đinpinga Rusiji u junu, kada se sreo sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Mreža je počela sa radom u VDNKh-u, jednoj od glavnih atrakcija u glavnom gradu Rusije. Funkcionišući na frekvencijskim opsezima od 28GHz i 4,9GHz, testiraće takozvanu "smart siti" tehnologiju, osmišljenu za poboljšanje bezbednosti i upravljanja gradskim uslugama, kao i pomaganju u razvoju saobraćajnog sistema, navodi se u saopštenju MTS-a.
5G takođe čini neke futurističke filmske aplikacije realnim, na primer, možete da napravite „hologramski“ telefonski poziv, rekao je šef Huaveja za Rusiju Zao Li. Takođe će ubrzati razvoj gradskog prevoza i drugih tehnologija budućnosti, kaže Eduard Lisenko, šef Odeljenja za informacione tehnologije u Moskvi. Iako je superbrza mreža sada dostupna samo oko jednog paviljona istorijskog kompleksa, očekuje se da će se do 2020. godine zona pilot projekta proširiti i pokriti gotovo celokupno područje VDNKh-a. "Prema našim prognozama, očekujemo sedmostruko povećanje saobraćaja 5G u Moskvi do 2025. godine", rekao je Igor Jegorov, direktor moskovskog MTS-a. U međuvremenu, Kronštad, grad na ostrvu Kotlin, nedaleko od Sankt Peterburga, trebao bi postati prvi grad u Rusiji u kojem će mreža nove generacije pokriti gotovo celu teritoriju, navodi se u saopštenju MTS-a.   Oni koji imaju 5G pametne telefone uživaće u super-brzom internetu, jer je prvi telefon koji je povezan na mrežu pokazao brzinu interneta od 1,2 Gbps. U stvarnosti, to znači da će vam trebati oko jednog minuta da preuzmete film u HD rezoluciji.   Prva zona 5G pokrenuta je u Moskvi ranije ovog meseca, a pokriva čuvenu Tversku ulicu. Švedska telekom kompanija Erikson obezbedila je opremu za mrežu kojom upravlja ruski mobilni operater Tele2. Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.