RT: Rusija će izgraditi novu radarsku stanicu na Krimu

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2018, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Rusija će izgraditi novu radarsku stanicu na Krimu

Izvor: Vostok / RT Moskva će početi sa izgradnjom nove najsavremenije radarske stanice na Krimu kako bi zamenila zastarelu iz sovjetske ere. Objekat će značajno povećati sposobnosti Rusije u otkrivanju i praćenju projektila i drugih objekata.
Mesto i vreme za postavljanje nove stanice već su određeni. Očekuje se da će izgradnja radarske stanice početi naredne godine početi kod Sevastopolja, gde se nalazi stari radar "Dnjepar ", izjavio je glavni dizajner sistema za rano upozoravanje od raketnog napada Sergej Boev za Interfaks, potvrdivši dugoplaniranu izgradnju radarske stanice tipa "Voronjež" na Krimu. Stanica Dnjepar, koja je pala u ruke Ukrajine nakon raspada Sovjetskog Saveza, bila je zakupljena od strane Rusije u određenom vremenskom periodu. Međutim, ugovor o zakupu je istekao i objekat je napušten više od 10 godina, te je postao neoperativan. "Novi objekat značajno će premašiti stanicu Dnjepar, koja je, između ostalog, obuhvatala region Bliskog istoka i bila u stanju da "vidi" lansiranje balističkih raketa do 3.500 kilometara daleko, dodao je on. U toku protekle decenije izgrađeno je nekoliko radarskih stanica "Voronjež", koje su zamenile stare objekte i radare, izgubljene raspadom Sovjetskog Saveza. U zavisnosti od lokacije, savremena radarska stanica može da otkrije lansiranje raketa i druge leteće objekte na udaljenosti od 6.000 kilometara. Radarska stanica "Voronjež M". ©  Wikipedia / mil.ru Radari klase "Voronjež" su se pokazali relativno jednostavni za izgradnju, jer su sastavljeni od fabričkih panela, dok je izgradnja starijih fiksnih radara trala tri godine. Objekat klase "Voronjež" se može izgraditi za samo 12 meseci. Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.