RT: Potpisan sporazum sa Indijom o isporuci PVO sistema S-400

Izvor: Vostok.rs, 05.Okt.2018, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Potpisan sporazum sa Indijom o isporuci PVO sistema S-400

Izvor: Vostok /  RT

Potpisan je sporazum o isporuci pet PVO sistema S-400, jednog od najnaprednijih PVO sistema, između Moskve i Nju Delhija, potvrdio je Kremlj.

Indija je potpisala ugovor vredan 5,43 milijarde dolara za kupovinu pet naprednih raketnih PVO sistema S-400 od Rusije, i time odbacujući pretnje od potencijalnih sankcija Vašingtona.

Sporazum je potpisan nakon što je indijski premijer Narendra Modi završio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Nju Delhiju.

Napredni PVO sistem može dejstvovati protiv različitih vrsta krstarećih i balističkih raketa, kao i letelica. Kina je bila prva strana zemlja koja je kupila ove sisteme.

Kupovinom S-400, Indija sada rizikuje da bude sankcionisana prema Zakonu o kontramerema SAD, a koji se odnosi na zemlje koje kupuju oružje od Rusije.

Tokom zajedničke konferencije za medije nakon sastanka, Putin je rekao da će Rusija sa Indijom raditi na jačanju bilateralne saradnje u Ujedinjenim nacijama i Šangajskoj organizaciji za saradnju, kao i u G20.

Ruski lider takođe je rekao da će obe zemlje koordinisati napore protiv terorizma. Modi je napomenuo da obe zemlje podržavaju multipolarni svet.

Dvojica lidera takođe su potpisali sporazum o kosmičkoj saradnji. Modi je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se nada da će Rusija pomoći Indiji u razvoju kosmčikog programa. Indijski lider nedavno je objavio da želi da pošalje kosmonaute u kosmos do 2022. godine.

Putin je na konferenciji za novinare izjavio da su razgovarali i o pitanjima regionalne bezbednosti, uključujući napore u borbi protiv terorizma u Siriji, kao i statusa nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Modi je pozdravio bliske odnose svoje zemlje sa Moskvom, rekavši da je Rusija uvek "stajala rame uz rame sa Indijom u energetskom sektoru i našim ciljevima".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.