RT: Borbeni laserski sistem „Peresvet“ stupio u testnu borbenu dužnost

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2018, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Borbeni laserski sistem „Peresvet“ stupio u testnu borbenu dužnost

Izvor: Vostok / RT Ruska vojska je objavila zapanjujuće snimke borbenog laserskog sistema "Peresvet" koji je stupio u testnu borbenu dužnost, otkrivajući time malo više detalja o vrhunskom oružju. Kratki jednominutni video pokazuje laserski sistem "na testnom zadatku" kod Teikova, grada zapadno od Moskve. Sistem polako izlazi iz hangara i izbacuje uređaj u obliku cevi, verovatno lasersko sočivo. Kamera je zatim zabeležila "Peresvetovu" kontrolnu sobu i operatera koji upravlja sistemom pomoću daljinskog upravljača. Ministarstvo odbrane je saopštilo da su posade podvrgnute rigoroznoj obuci kako bi se osiguralo da sofisticiranim sistemom bude pravilno rukovano tokom raspoređivanja. Iako je "Peresvet" ranije ove godine predstavljen od strane predsednika Vladimira Putina, veoma se malo zna o tajnom oružju. Stručnjaci su podeljeni u stavu o tačnoj svrsi lasera, pitajući se da li je to moćan sistem za ometanje ili sistem koji je sposoban za dejtvo po vazdušnim ciljevima. U julu ove godine ruska vojska je objavila još jedan video snimak borbenog lasera, sa najmanje dva kamiona u pratnji nekoliko komandnih i pomoćnih vozila.

 
Tokom govora u Saveznoj skupštini 1. marta, Putin je otkrio širok spektar novih sistema oružja, uključujući borbeni laserski sistem. Ruski predsednik je zatražio od javnosti da predloži i glasa za imena novih sistema oružja. Borbeni laser je dobio ime u čast Peresveta, poznatog monaha ratnika koji se borio u Kulikovskoj bici 1380. godine, a kojom je okončana mongolska dominacija srednjevekovnom Rusijom.  

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

ORUŽJE PROTIV LETELICA I DRONOVA Ovo je novi ponos ruske vojske čije su speficikacije TAJNA, a nazvano je po PRAVOSLAVNOM MONAHU (VIDEO)

Izvor: Blic, 05.Dec.2018

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da je vojska Rusije počela da koristi nova laserska oružja, jedno od sistema koje je Vladimir Putin predstavio u martu kao oružje nove generacije. Laserski sistem "Peresvet" ušao je u potrebu 1. decembra, navelo je ministarstvo.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.