RAZMENA KULTURNOG NASLEĐA SRBIJE I RUSIJE: Posle dva veka vraćena stranica Jevanđelja, Rusi dobijaju slike od ogromne vrednosti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAZMENA KULTURNOG NASLEĐA SRBIJE I RUSIJE: Posle dva veka vraćena stranica Jevanđelja, Rusi dobijaju slike od ogromne vrednosti!

Originalni 166. list iz Miroslavljevog jevanđelja, koji je pre skoro dva veka ukrao ruski naučnik Porfirije Uspenski iz manastira Hilandar, napokon će biti vraćen u Srbiju, a zauzvrat će Beograd Moskvi pokloniti sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha (1874-1947), koje se čuvaju u Narodnom muzeju.

Povratak stranice koja je nedostajala najstarijem i najvrednijem srpskom ćiriličnom rukopisu najavio je predsednik Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Vučić nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Pošto Rusija naredne godine u Moskvi otvara muzej sa imenom Nikolaja Reriha, značajnog i kao mislioca i filozofa, dve delegacije su i ranije razgovarale o tome da se kulturne vrednosti vrate kućama.

- Reč je o vrsti razmene u kojoj bi Srbija dala sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, koji ima kulturni status u svojoj zemlji, a koje se nalaze u depou Narodnog muzeja i nikada nisu izlagane. U toku 2019. biće otvoren muzej u Moskvi posvećen Rerihu, tako da se razmena dešava na obostrani interes i zadovoljstvo. Značaj povratka stranice Miroslavljevog jevanđelja je neprocenjiv jer se na taj način upotpunjuje najstariji dokument na ćiriličnom pismu u srpskoj istoriji - rečeno je u Ministarstvu kulture i informisanja, na čijem čelu se nalazi Vladan Vukosavljević.

Istoričar umetnosti i bivši kustos Narodnog muzeja u Beogradu Nikola Kusovac objašnjava da Rerihove slike imaju veliku vrednost.

- On pripada prvoj kategoriji ruskih slikara, zajedno sa Ilijom Repinom. Recimo, cena njegovog ulja na platnu, veličine 65 sa 50 cm, kreće se od 40.000 dolara. Bio je kompletna ličnost i pustolov, a sve slike koje mi posedujemo do nas su došle legalnim putem, dosta Rusa dolazilo je u Beograd tokom emigracije... Povratak 166. lista iz Miroslavljevog jevanđelja za Srbiju ima neizmeran značaj, međutim, ja ne bih baš davao sedam Rerihovih slika za nešto što i inače treba nama da pripada.

Podsetimo, Porfirije Uspenski je tokom boravka na Hilandaru, fasciniran izgledom Miroslavljevog jevanđelja, isekao 166. list i odneo ga. Na spornoj stranici nalaze se čtenija za 7. (20) januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja, ukrašena inicijalom sa likom vavilonske bolnice – metafore za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja od muža zahteva glavu Svetog Jovana.

List se od 1846. do 1883. nalazio u Kijevu, a nakon toga je prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, danas nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Petersburgu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

PUTINOVA POSETA: Nada u povratak 166. stranice Jevanđelja

Izvor: Večernje novosti, 19.Jan.2019

Predsednici Srbije i Rusije dogovorili se da nam se vrati list iz dragocenog dela. Iz kolekcije Narodnog muzeja Moskva će dobiti sedam dela Nikolaja Reriha KONAČNO bi Srbiji mogao da bude vraćen čuveni 166. list Miroslavljevog jevanđelja! Prilikom posete predsednika Ruske...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.