Izvor: RTS, 11.Avg.2020, 15:38

Proterane ruske diplomate napustile Slovačku, Lavrov ne isključuje umešanost SAD

Osoblje ruske ambasade u Slovačkoj, koji su proglašeni za persone non grate, napustile su Slovačku i na putu su ka Rusiji, izjavio je portparol ambasade Vladislav Kulikov. Lavrov ne isključuje umešanost SAD u proterivanju diplomata.
Oni su poleteli za Moskvu specijalnim letom Aeroflota iz Budimpešte danas u podne, prenosi Tas.

Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Tomaga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je da su tri člana ruske ambasade proterana iz zemlje jer je, kako je rekao, njihovo ponašanje bilo u suprotnosti sa Bečkom konvencijom i oni su proglašeni za persone non grata 6. avgusta.
Slovački premijer Igor Matovič rekao je da su ruske diplomate, čija imena nisu objavljena, proterane iz te zemlje zbog povezanosti sa ubistvom državljanina Gruzije u Berlinu.
"Postoji vreme kada morate da podvučete crvenu liniju čak i za prijatelje. Da, Rusi su naša slovenska braća i Rusija je naš trgovinski partner, ali to ne menja činjenicu da je Slovačka suverena država, a ne banana republika gde se krše diplomatska pravila", napisao je on a objavljeno je na sajtu slovačke vlade.
Slovačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u ponedeljak da će proterati troje ruskih diplomata zbog špijunaže, a rusko ministarstvo spoljnih poslova najavilo je recipročne mere.
U avgustu 2019. godine u Berlinu je ubijen 40-godišnji državljanin Gruzije, zbog čega je uhapšen 49-godišnji Rus, a Moskva je demantovala da ima bilo kakve veze s tim ubistvom.
Lavrov ne isključuje umešanost SAD u proterivanju diplomataIzjave američkih zvaničnika o proterivanju troje ruskih diplomata iz Slovačke mogu upućivati na uključenost Vašingtona u relevantni proces donošenja odluke, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. 
Dodao je da je Slovačka prijateljska zemlja prema Rusiji i da se dve zemlje nisu suočile ni sa jednim političkim problemom, preneo je Tas.
"Mislim da nije reč o Slovačkoj", naglasio je Lavrov.
Istakao je da je portparolka američkog Stejt departmenta Morgan Ortagus pozdravila potez slovačkih vlasti.
"Koliko znam, drugi strani predstavnici nisu komentarisali situaciju na takav način", naveo je Lavrov.
On je dodao da se mogu izvući i vlastiti zaključci o tome ko bi mogao biti uključen i zainteresovan za odluku koju je suverena Slovačka donela odluku o troje ruskih diplomata.
Slovačko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je juče da su vlasti te zemlje proterale troje zaposlenih u ruskoj ambasadi u Bratislavi zbog sumnje za špijunažu.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će odgovoriti istom merom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.