Izvor: Radio 021, 11.Okt.2019, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Aleksej Leonov, čovek koji je prvi izveo svemirsku šetnju

Sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov, prvi čovek koji je izašao u svemir i bio komandant prve zajedničke svemirske misije Sovjetskog Saveza i SAD, preminuo je u 86. godini.

Leonov je preminuo u Moskvi posle duge bolesti, rekla je za AFP njegova saradnica Natalija Flilimonova.

Uspešno je "šetao" svemirom tokom misije "Voshod dva" 18. marta 1965. godine, a u otvorenom svemiru proveo je 12 minuta. Lebdenje kosmonauta u svemiru van letelice se od tada neko vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << po njemu nazivalo "leonovanje".

Trebalo je da Leonov bude prvi Sovjet koji se iskrcao na Mesec, ali misija je otkazana. Penzionisan je 1991. godine.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odlazak Alekseja Leonova: Smrt prvog čoveka koji je prošetao svemirom

Izvor: Večernje novosti, 11.Okt.2019

U Moskvi umro sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov (86), prvi čovek koji je 1965. godine postao prvi čovek koji je izašao u otvoreni kosmos i proveo van broda 12 minuta. Bio planiran da bude prvi koji će se iskrcati na Mesec MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA LEGENDARNI sovjetski kosmonaut,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.