Poseta fabrici šinskih vozila u Moskvi: Beograd planira da širi tramvajsku i trolejbusku mrežu FOTO

Izvor: B92, 13.Apr.2021, 22:39

Poseta fabrici šinskih vozila u Moskvi: Beograd planira da širi tramvajsku i trolejbusku mrežu FOTO

Delegacija Beograda, koju predvodi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, boravi u trodnevnoj poseti Moskvi i Sankt Peterburgu, a cilj posete je potencijalna saradnja Beograda i ruske kompanije „PC Transport systems” radi unapređenja saobraćajnog sistema na teritoriji Beograda i modernizacije voznog parka.

U delegaciji su i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević i direktor GSP „Beograd” Radiša Momčilović, prenosi Beoinfo.

Кako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao Vasiljević, Grad Beograd ima potrebu za obnavljanjem ukupnog voznog parka, pa tako i potrebu za obnovom tramvajskog i trolejbuskog podsistema.

"U gradu su trenutno uspostavljene 532 linije javnog prevoza, ukupne dužine 11.913 kilometara, pri čemu tramvaji saobraćaju na dvanaest linija ukupne dužine 134 kilometara, a trolejbusi na šest linija ukupne dužine 45 kilometara. Na ovim linijama saobraća 130 tramvaja i 125 trolejbusa, a u gradu je uspostavljena i jedna elektrobus linija. Grad planira intenzivnije širenje kako tramvajske tako i trolejbuske mreže", istakao je Vasiljević.

Strategijom razvoja javnog linijskog transporta putnika i Planom generalne regulacije šinskih sistema planirano je proširenje beogradske tramvajske mreže od 41,3 kilometra (31 kilometar do 2033. godine), kao i izgradnja četiri nova tramvajska depoa.

"Planirano širenje mreže trolejbuskog podsistema podrazumeva izgradnju kontaktne mreže u dužini od 9,2 kilometra, kao i širenje mreže linija korišćenjem vozila na autonomni pogon na deonicama dugim 3,55 kilometra. Ovako formirana trolejbuska kontaktna mreža omogućiće uvođenje još četiri nove linije", najavio je Vasiljević.

Do 2033. planirana je obnova tramvajskog voznog parka nabavkom 130 savremenih vozila, kao i nabavka 154 trolejbuskih vozila sa autonomijom.

Кako je rekao Nikola Nikodijević, Grad Beograd ima potrebu za obnavljanjem voznog parka kako bi građani imali što komforniji i što pouzdaniji javni prevoz.

"U periodu od 2019. godine Grad je stalno obnavljao autobuski vozni park, pri čemu su nabavljena ukupno 244 autobusa sa „evro 6” motorom, a u toku je postupak nabavke deset vozila sa elektromotorima i sto autobusa sa pogonom na tečni gas, kao ekološki prihvatljivijem gorivu. U narednim godinama dominantni sistem prevoza u Beogradu postaće šinski sistem. To će omogućiti ravnomerni razvoj grada, kao i brži prevoz građana", istakao je Nikodijević.

Кako prosečna starost tramvaja kojima se vrši javni prevoz putnika iznosi 34 godine, a trolejbusa 11 godina, Grad razmišlja i o njihovom zanavljanju, odnosno o kupovini novih, naveo je Nikodijević.ž

"Zato je delegacija Beograda došla u posetu fabrici šinskih vozila u Moskvi kako bi se upoznala sa tehnologijom i iskustvima koje može ponuditi ruska strana. Delegacija je zahvalna domaćinima što joj je pružena mogućnost da na licu mesta vidi proizvodni pogon za šinska vozila, njihovu tehnologiju servisiranja, kao i da čuje iskustva u oblasti održavanja i tehničke podrške", precizirao je Nikodijević.

PC Transport systems” je ruska kompanija specijalizovana za proizvodnju gradskih električnih vozila: tramvaja, trolejbusa i električnih autobusa. Od svog osnivanja, postala je vodeći ruski proizvođač tramvajskih kola i lider u primeni inovacija u gradskom električnom transportu. U dva proizvodna pogona kapaciteti omogućavaju proizvodnju tri stotine tramvajskih kola godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta Rusi mogu da ponude Beogradu? FOTO

Izvor: B92, 14.Apr.2021, 14:05

Grad Beograd planira nabavku 130 tramvajskih i 154 trolejbuskih vozila do 2033. godine, najavio je danas u Moskvi predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević prilikom obilaska kompanije "PC Transport systems"...Nikodijević je podsetio da je prosečna starost tramvaja na ulicama prestonice 34 godine,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.