Peking želi više ruskog gasa: Cilj razmena od 200 milijardi dolara

Izvor: B92, 14.Avg.2019, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking želi više ruskog gasa: Cilj razmena od 200 milijardi dolara

Moskva -- Moskva i Peking otklonili su sve prepreke koje mogu da ometaju brzi razvoj njihove saradnje, izjavio danas novi kineski ambasador u Moskvi.

On je najavio vremenski okvir za ostvarenje ambicioznog cilja udvostručenja obima trgovinske razmene.

"Do 2024. godine dostići ćemo trgovinski promet od 200 milijardi dolara. Mislim da je taj cilj ostvariv, jer će se od sada trgovina i ekonomska saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brzo razvijati", rekao je kineski ambasador Džang Hanhuj novinarima, a prenosi Raša tudej.

U sedam meseci ove godine obim trgovinske razmene između dve zemlje već je porastao skoro pet odsto, pokazuju kineski carinski podaci.

Peking smatra Moskvu pouzdanim partnerom i sve više otvara svoje tržište za ruske proizvode, rekao je diplomata.

Budući da Peking, usled eskalirajućeg trgovinskog rata sa Vašingtonom, smanjuje uvoz iz SAD, naročito poljoprivrednih proizvoda, njemu su potrebni novi dobavljači, a Rusiju doživljava kao dobru zamenu, navodi RT.

"Izabraćemo novog dobavljača. A Rusija je najpouzdanija", rekao je Džang.

Kina je, osim robe, zainteresovana i da poveća uvoz ruskog gasa, napomenuo je izaslanik.

Rusija se po isporukama gasa u Kinu nalazi iza Katara, Australije i nekih centralnoazijskih država, ali veliko kinesko tržište ima "ogroman potencijal" za Moskvu, napominje ambasador.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Trgovinska razmena Kine i Rusije do 2024. godine iznosiće 200 MILIJARDI DOLARA

Izvor: Blic, 14.Avg.2019

Moskva i Peking otklonili su sve prepreke koje mogu da ometu brzi razvoj njihove saradnje, izjavio je danas novi kineski ambasador u Moskvi i najavio vremenski okvir za ostvarenje ambicioznog cilja udvostručenja obima trgovinske razmene.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.