Parada pobede u Moskvi biće danas održana na Crvenom trgu: Velika svečanost povodom 77. godišnjice od oslobođenja

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2022, 07:39

Parada pobede u Moskvi biće danas održana na Crvenom trgu: Velika svečanost povodom 77. godišnjice od oslobođenja

Parade će biti održane i u 28 ruskih gradova i na njima učestvovati oko 65.000 ljudi, 2.400 jedinica naoružanja i više od 460 letelica, a Crvenim trgom prodefilovaće 11.000 hiljada vojnika i 131 jedinica naoružanja, a iznad Moskve leteće 77 aviona i helikoptera

Rusija će 77 godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu u kojem je tadašnji SSSR izgubio 27 miliona ljudi, od kojih su 14 miliona bili civili obeležiti tradicionalno centralnom vojnom paradom na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Crvenom trgu.

Za vreme S S SR-a Parada pobede održavana je samo na jubilarne godišnjice, a od 1995. godine održava se svake godine.

Defile vojske i naoružanja je uvek na Dan pobede - 9. maja, izuzev 1945. godine, kada je održan 24. juna i 2020. godine, kada je parada zbog pandemije korona virusa sa 9. maja pomerena takođe na 24. jun.

Parada Crvene armije 24. juna 1945. je prva vojna parada održana u čast pobede SSSR-a nad nacističkom Nemackom, a njen najupečatljiviji trenutak bio je kada su sovjetski vojnici bacili zarobljene nacističke zastave kod Mauzoleja na Crvenom trgu. Trajala je dva sata, a zbog kiše je otkazan prelet avijacije.

Himnu S S SR-a tada je izvelo 1.400 vojnih muzičara, a, prema podacima naučno-istraživačkog instituta Vojne akademije Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, u Paradi 1945. ucestvovalo je 12 maršala, 249 generala, 2.536 ostalih oficira i 31.116 narednika i vojnika.

Vojna parada samo je jedan od načina na koji Rusija stalno iskazuje poštovanje žrtvama palim u borbi protiv nacizma.

Koliki značaj Rusija pridaje Danu pobede pokazuje i činjenica da su ruski astronauti pre nekoliko dana prilikom izlaska sa Međunarodne svemirske stanice u otvorenom svemiru razvili Zastavu pobede.

Rusija je poslednjih godina, osim što je paradama slavila pobedu nad nacizmom i odavala počast žrtvama palim u toj borbi, na defileima na Crvenom trgu pokazivala i najnovije modele oružja.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

77. GODIŠNJICA I 77 LETELICA Vojna parada na Crvenom trgu

Izvor: Blic, 09.Maj.2022

Rusija će obeležiti danas Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu velikom vojnom paradom u Moskvi.

Nastavak na Blic...

KOJE JE SVE ORUŽJE PUTIN PRIKAZAO NA PARADI: Velika svečanost u Moskvi, jedno vozilo se posebno ističe (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2022

Za razliku od prethodnih godina, događaju nije prisustvovao nijedan strani predsednik...Rusija je danas, 9. maja, proslavila 77. godišnjicu pobede nad Hitlerovom Nemačkom. U povorci, koja se održala na moskovskom Crvenom trgu, učestvovalo je oko 11.000 vojnika, a glavnim trgom u Moskvi prodefilovali...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.