Izvor: Beta, 12.Jul.2010, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Organizatori izložbe krivi za podsticanje mržnje

MOSKVA, 12. jula 2010. (Beta-AFP) - Organizatori umetničke izložbe radova sa religijskim simbolima iz 2007. proglašeni su u ponedeljak u Moskvi krivima za podsticanje mržnje, u procesu koji su kritikovali borci za gradjanske slobode.

Jurij Samodurov, bivši direktor muzeja Saharov u kojem je izložba održana, i komesar izložbe Andrej Erofejev "počinili su dela kojima su podsticali mržnju", kazala je predsednica suda Taganski prilikom čitanja presude, prenose agencije Itar-Taš i RIA Novosti. Tužbu je podnela jedna ogranizacija bliska Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Izložbu "Zabranjena umetnost - 2006" činili su eksponati koje su direktori drugih muzeja smatrali previše šokantnim za izlaganje. Medju eksponatima bila je fotomontaža fotografije u okviru za ikonu, kao i fotografija kavijara u ikoni. Tu su bile i reprodukcije religioznih slika sa Mikijem Mausom na njima.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Organizatori izložbe krivi za podsticanje mržnje

Izvor: NaDlanu.com, 12.Jul.2010

MOSKVA, 12. jula 2010. (Beta-AFP) - Organizatori umetničke izložbe radova sa religijskim simbolima iz 2007. proglašeni su u ponedeljak u Moskvi krivima za podsticanje mržnje, u procesu koji su kritikovali borci za građanske slobode. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Kazna zbog Hrista s glavom Mikija Mausa

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 01:26

Sud u Moskvi proglasio je krivima umetnike Andreja Jerofejeva i Jurija Samodurova za raspirivanje verske mržnje i naložio im da plate novčanu kaznu od ukupno 9.000 evra jer su pre tri godine priredili kontroverznu izložbu na kojoj je Isus Hrist prikazan s glavom Mikija Mausa. U procesu pokrenutom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.