Oglasio se Kremlj: Pritisci očigledni, ali nema dokaza

Izvor: B92, 21.Nov.2018, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasio se Kremlj: Pritisci očigledni, ali nema dokaza

Moskva -- Današnji izbor predsednika Interpola u Dubaiju na kome je južnokorejski kandidat pobedio ruskog kandidata obeležen "jakim pritiscima", ocenio Kremlj.

"Šteta je naravno da naš kandidat nije pobedio. Međutim, s druge strane, ako nepristrasno posmatramo izjave niza zemalja uoči glasanja, očigledno je da je bilo jakih pritisaka", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Frans pres pozivajući se na ruske agencije.

Portparol ruskog predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međutim, kaže da nema dokaza koji bi ukazali da su izbori za direktora Interpola bili nelegitimni.

Podsetimo, Južnokorejac Kim Džong Jang izabran je danas za novog direktora Interpola, nakon što je u izbornoj trci pobedio veterana ruskih bezbednosnih službi Aleksandra Prokopčuka, čijem izboru su se oštro suprotstavile SAD, Velika Britanija i druge evropske zemlje.

Izbori su održani na 87. generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju.

Kako je ranije objavljeno, Bela kuća je zajedno sa evropskim saveznicima lobirala protiv Prokopčukovih namera da postane novi šef globalne policijske organizacije, uz isticanja da bi njegov izbor vodio daljim pokušajima Rusije da zloupotrebi "crvene poternice" radi obračunavanja sa političkim protivnicima i odbeglim disidentima.

Kim će na mestu biti do 2020. godine i završiti četvorogodišnji mandat svog prethodnika, Menga Hongveija, koji je pritvoren u Kini u sklopu antikorupcijske čistke. Prokopčuk je inače do sada bio potpredsednik Interpola.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.