Nekoliko zapadnih zemalja pozvalo Rusiju da povuče priznanje Južne Osetije i Abhazije

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2021, 13:43

Nekoliko zapadnih zemalja pozvalo Rusiju da povuče priznanje Južne Osetije i Abhazije

Nekoliko zapadnih zemalja, uključujući SAD, Veliku Britaniju i Francusku, u zajedničkom saopštenju zatražile su da Rusija povuče priznanje nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije. Saopštenje, koje je distribuirano u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, vremenski je usklađeno sa 13. godišnjicom događaja u avgustu 2008. godine, kada je Moskva priznala obe republike, odbijajući oružanu agresiju Gruzije protiv njih. "Danas ponovo pozivamo Rusku Federaciju da odmah povuče svoje trupe i snage bezbednosti, kao i da povuče priznavanje takozvane nezavisnosti gruzijske teritorije Abhazije i regiona Chinval u Južnoj Osetiji", navodi se u dokumentu, prenose RIA Novosti. Izjavu su potpisale i tri zemlje zastupljene u Savetu bezbednosti UN-a: Estonija, Irska, Norveška, zajedno sa Albanijom, koja će uskoro dobiti mesto u SB UN-u. Ove države su osudile Rusiju zbog "ilegalnog vojnog prisustva" u obe republike i optužile Moskvu za akcije koje su navodno usmerene na aneksiju njihovih teritorija. Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN-u Dmitrij Poljanski prokomentarisao je izjavu, nazvavši govor zapadnih kolega "fantomskim bolovima", a nezavisnost Abhazije i Južne Osetije "realnošću koja se ne može promeniti".

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Puškov: Počnite od sebe, povucite priznanje Kosova

Izvor: Vostok.rs, 05.Avg.2021

Senator Aleksej Puškov prokomentarisao je poziv sedam zemalja da Rusija povuče priznanje nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije. Prema njegovim rečima, umesto toga, Zapad treba da povuče priznanje Kosova. "Sedam zapadnih zemalja traži da se Rusija odrekne priznanja Abhazije i Južne Osetije....

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.