Naivan pokušaj Amerike da zabije klin između nas i Kine

Izvor: B92, 24.Jul.2020, 19:34

"Naivan pokušaj Amerike da zabije klin između nas i Kine"

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove regaovala je danas na izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

"Moskva smatra da je izjava američkog državnog sekretara Majka Pompea o mogućnosti uključivanja Rusije u američku antikinesku kampanju pokušaj komplikovanja rusko-kineskog partnerstva i zabijanje klina između Rusije i Kine", navodi se u saopštenju Zaharove, a prenosi Sputnjik.

"Smatramo izjavu Majka Pompea o mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvlačenja Moskve u antikinesku kampanju Sjedinjenih Američkih Država kao još jedan naivan pokušaj komplikovanja rusko-kineskog partnerstva i ‘zabijanje klina’ u prijateljske veze između Rusije i Kine", navodi se u komentaru Zaharove.

Ona je naglasila da Rusija namerava dodatno da jača saradnju sa Kinom, što smatra najvažnijim faktorom stabilizacije situacije u svetu.

Portparolka je izrazila iznenađenje zbog drskog tona Pompeovih izjava, koje sadrže „nepristojnost koja je već postala uobičajena za spoljnopolitički rečnik SAD na račun Kine, njenog društveno-političkog sistema i rukovodstva zemlje“.

"Napetost koju je Vašington provocirao u odnosima sa Pekingom ne samo što šteti Sjedinjenim Američkim Državama i Kini, već ozbiljno otežava međunarodnu situaciju u celini. Ove dve države su stalne članice Saveta bezbednosti UN i igraju važnu ulogu u svetskim poslovima. Zajedno sa ostalim članicama petorke, oni imaju posebnu odgovornost za održavanje globalne stabilnosti“, zaključuje se u saopštenju.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo predložio da se stvori alijansa protiv Kine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.