Moskva spremna za gasni sporazum s Kijevom po EU propisima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva spremna za gasni sporazum s Kijevom po EU propisima

Rusija je spremna da potpiše sa Ukrajinom sporazum o tranzitu gasa na osnovu evropskih propisa, poručio je danas predsednik Vladimir Putin na forumu "Ruska nedelja energetike" u Moskvi.

"Što se tiče pregovora o isporukama gasa preko Ukrajine, Kijev pokušava da implementira evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << energetske propise. Ako to uspe do kraja godine, mi ćemo biti spremni da radimo u okviru evropskih pravila i da potpišemo tranzitni sporazum sa Ukrajinom u skladu sa evropskim propisima", rekao je Putin, a prenosi agencija Tass.

Ukoliko Kijev u tome ne uspe, Rusija je spremna da produži postojeći ugovor o tranzitu sa Ukrajinom na godinu dana, dodao je on.

Šef ruske države je napomenuo da je Moskva odavno bila spremna za razgovore sa ukrajinskim partnerima, ali da je Kijev "imao teškoće sa formiranjem potrebnih organa, ovlašćenih za održavanje takvih pregovora".

Osvrnuvši se na izgradnju gasovoda "Severni tok 2", Putin je rekao da je taj projekat čisto ekonomski, a ne politički, i da su se SAD oduvek protivile ruskoj energetskoj saradnji sa Evropom.

"Još 1960-ih, kada smo sa Nemačkom realizovali čuveni projekat 'Cevovodi za gas' i izgradili prve energetske rute od Sovjetskog Saveza do Nemačke, Sjedinjene Države su nastojale da sabotiraju taj projekat", naveo je on.

Putin je takođe konstatovao da je Danska izložena snažnom pritisku u vezi sa izdavanjem dozvole za izgradnju "Severnog toka 2".

"Da li će (Danska) biti u stanju da demonstrira nezavisnost i suverenitet zavisi od nje. Ako ne uspe - postoje i drugi pravci za taj gasovod. To će biti skuplje i malo će odložiti projekat, ali i dalje mislim da će on biti sproveden", zaključio je ruski predsednik, prenosi Tass.

Rojters izveštava da je Putin rekao da se SAD, protivljenjem izgradnji ovog gasovoda, "grubo mešaju" u evropske poslove.

Prema britanskoj agenciji, predsednik Rusije je takođe ocenio da se Vašingtonu korišćenje dolara kao političkog sredstva vraća kao bumerang, budući da sve više i više zemalja smanjuje udeo dolara u svojim aktivama i prebacuje se u trgovinskim sporazumima na druge valute.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.