Moskva spremna za dijalog sa SAD u okviru OEBS-a

Izvor: Vostok.rs, 09.Sep.2017, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva spremna za dijalog sa SAD u okviru OEBS-a

Moskva je spremna za dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama u okviru OEBS-a, ali je uspostavljanje komunikacije s Vašingtonom problematično, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Generalni sekretar OEBS-a Tomas Greminer saopštio je ranije da je ova organizacija spremna da bude platforma za rešavanje problema između SAD i Rusije, koje treba aktivnije da iskoriste mogućnosti svih međunarodnih organizacija za pregovore.

„Spremni smo za komunikaciju uz uzajamno poštovanje, usmerenu na postizanje rezultata sa svim članicama OEBS-a, uključujući SAD. Ali ovo ne može da prođe bez zainteresovanosti druge strane. Nažalost, ako imamo u vidu poznate događaje u Ukrajini, američka strana unutar OEBS-a primenjuje politiku otvorenog pritiska, nametanja agresivne retorike koja povremeno izlazi iz okvira pravila diplomatskog ponašanja“, navedeno je u saopštenju.

Komunikacija u takvom stilu je, kako je istaklo Ministarstvo, problematična ne samo u smislu uspostavljanja ravnopravnog bilateralnog dijaloga, nego i u smislu rešavanja zadataka samog OEBS-a.

„Smatramo da će Greminger u realizovanju ove inicijative morati da ima u vidu te okolnosti“, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju je naglašeno da je „moguće samo pozdraviti nameru novog generalnog sekretara OEBS-a da u toj organizaciji obnovi atmosferu poverenja koje je poslednjih godina ozbiljno narušeno“.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.