Moskva razmatra korišćenje „Vojvode“ za lansiranje kosmičkih aparata

Izvor: Vostok.rs, 08.Jul.2019, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva razmatra korišćenje „Vojvode“ za lansiranje kosmičkih aparata

Ruska korporacija za kosmičke aktivnosti „Roskomos“ i rusko Ministarstvo odbrane razmatraju korišćenje interkontinentalnog balističkog projektila „Vojvoda“ za lansiranje kosmičkih aparata, rekao je generalni direktor Dmitrij Rogozin.
Kako objašnjava generalni direktor „Roskosmosa“: „Vojvoda“ je „lepa, legendarna raketa, koju su napravili najveći umovi raketne industrije SSSR“. Prvi čovek „Roskosmosa“ naglašava da bi bilo pogrešno da se ta raketa pošalje na otpad. „Mogli bismo je (raketu ’Vojvoda‘) lako prepraviti za projekte koji se odnose na stavljanje malih letelica do civilnih orbita. O tome se raspravlja. Ova taktika treba da se primenjuje na sve borbene rakete, kada se one uklone sa borbenih dužnosti, uključujući i ’Sarmat‘“, naveo je Rogozin. „Vojvoda“ je trenutno najmoćnija raketa današnjice, ali joj radni vek ističe. Već dugo je u službi — prvo sovjetske, a kasnije i ruske armije. Raketa duga 34 metra, prečnika tri metra, projektovana je sedamdesetih godina, a na službi u ruskoj armiji je od osamdesetih godina prošlog veka.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.