Moskva: Zla antiruska propaganda iz Vašingtona teži globalnoj dominaciji

Izvor: Vostok.rs, 06.Jul.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Zla antiruska propaganda iz Vašingtona teži globalnoj dominaciji

Funkcioneri iz Vašingtona pokušavaju da spreče normalizaciju odnosa sa Moskvom - tako je Odelenje za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije komentarisalo dokument pod nazivom "Koncept za suzbijanje malignog uticaja Kremlja", koji je predstavio direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Mark Grin. U konceptu se takođe navodi da će SAD ubrizgati milione dolara u lokalne medije kako bi osigurale da su zaista "nezavisni". Navode se Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Ukrajina i druge zemlje.
"Uz finansiranje USAID-a, jedanaest strateških medijskih partnera širom Bosne, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije povećava svoju publiku, diversifikujući prihode i uvećavajući svoje prisustvo u digitalnim medijima", navodi USAID. "Naravno, ovaj zvanični program akcije koji je istakao visoki zvaničnik aktuelne američke administracije je depresivan. On je u oštrom neslaganju sa konstruktivnim tonom nedavnog sastanka predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa na samitu G20 u Osaki. Očigledno je da uticajni funkcioneri u Vašingtonu pokušavaju svim silama da spreče normalizaciju rusko-američkih odnosa, da ih još više unište", navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Ministarstvo je nazvalo Grinov govor u Vašingtonu "glasom iz prošlosti" - iz doba Hladnog rata. Sam naziv koncepta, napominju oni, kaže da USAID uopšte nije usmeren na stvaranje atmosfere saradnje na svetskoj sceni, već da deluje kao instrument ideološke borbe i propagandne obrade. "Koncept je iskreno usmeren na zasađivanje rusofobije u svetu, posebno u našim susednim državama. Želja da se seje strah od naše zemlje, zastrašivanje zamišljenom `ruskom intervencijom` jasno pokazuje želju da se oni podrede američkom uticaju i okrenu protiv Rusije", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Kako se navodi, Sjedinjene Američke Države se ne ustručavaju da imaju i komercijalnu dobit, prisiljavajući Evropu da kupuje skupi američki gas. Moskva je u više navrata potvrdila otvorenost za konstruktivnu saradnju sa Vašingtonom, naglašava se u saopštenju. "Međutim, zla antiruska propaganda iz Vašingtona, koja teži globalnoj dominaciji, negira ove napore", zaključuje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, izražavajući žaljenje. Prema rečima šefa USAID-a, ovaj dokument treba da postane "nastavak odgovora na maligni uticaj Kremlja kroz stvaranje uslova za ekonomsku i demokratsku stabilnost zemalja na koje su akcije usmerene, kroz rad koji će biti usmeren protiv pokušaja Kremlja da potkopa rad brojnih institucija".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Amerika udara na Kremlj i preko Srbije

Izvor: Večernje novosti, 06.Jul.2019

U novom planu Vašingtona za suprotstavljanje Kremlju posebno mesto pripalo je i Srbiji. U novom planu Vašingtona za suprotstavljanje Kremlju posebno mesto pripalo je i Srbiji.Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Mark Grin je 4. i 5. jula razmatrao sa predstavnicima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.