Moskva: Takozvane kosovske „vlasti“ pokrenule grubu antirusku provokaciju

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2021, 18:41

Moskva: Takozvane kosovske „vlasti“ pokrenule grubu antirusku provokaciju

Prenosimo u celosti: "Takozvane kosovske „vlasti“ su 22. oktobra pokrenule grubu antirusku provokaciju, objavljujući, uključujući i javno, da su dvoje ruskih diplomata koji rade u prištinskoj kancelariji naše ambasade u Republici Srbiji nepoželjni na Kosovu. U obrazloženju se poziva na potkopavanje „nacionalne bezbednosti“ i „ustavnog poretka“ koji zapravo ne postoji u regionu. Polazimo od toga da ovaj napad prištinske administracije ne povlači nikakve posledice po pravni status pomenutog ruskog diplomatskog osoblja. U skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je od suštinskog značaja za kosovsko rešenje, oni su akreditovani pri Misiji privremene administracije UN na Kosovu (UNMIK) i nisu povezani sa strukturama ove samoproglašene „države“ . Po svemu sudeći, reč je o smišljenoj provokaciji zarad služenja zapadnom projektu stvaranja marionetske albanske vlasti, vodeći agresivnu politiku, ne i poslednji put protiv Rusije i njene konstruktivne uloge na Balkanu. Pozivamo UNMIK i Međunarodne snage za Kosovo da, u okviru svojih ovlašćenja prema Rezoluciji 1244, osiguraju pouzdanu bezbednost i neophodne uslove za punopravan rad osoblja ruske kancelarije u Prištini. Očekujemo odgovarajuće pismene garancije administracije UN. Nadamo se da će prkosno ponašanje prištinskih lidera dobiti odgovarajuće kritičke kvalifikacije od stranih partnera.", navodi se u saopštenju. Podsetimo, ranije je "predsednik" samoproglašenog Kosova Vjosa Osmani saopštila da "proteruje" dvojicu ruskih diplomata prisutnih u Prištini, navodeći da "ugrožavaju nacionalnu bezbednost i ustavni poredak". Nakon toga je ruska ambasada u Beogradu saopštila da nikakve „odluke“ Prištine nemaju pravnu snagu za Rusiju, te da je to provokacija.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaharova: Namerna provokacija Prišine nema pravne posledice

Izvor: RTS, 23.Okt.2021

Proterivanje dvojice ruskih diplomata iz nepriznate države Kosovo neće imati posledice po njihov pravni status, naglasila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva. . Proterane diplomate, prema rečima...

Nastavak na RTS...

Zaharova: Moskva odbacuje insinuacije o navodnoj promeni stava o Kosovu

Izvor: Blic, 24.Okt.2021, 10:28

Moskva osuđuje i odbacuje sve insinuacije o navodnoj promeni svog stava prema nepriznavanju samoproglašenog Kosova, poručila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.