Moskva: Procedura u makedonskom parlamentu uz ucene, pretnje, kupovinu i uticaj SAD

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Okt.2018, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Procedura u makedonskom parlamentu uz ucene, pretnje, kupovinu i uticaj SAD

Rusko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je danas početak procedure za promenu ustava u makedonskom parlamentu uz ocenu da je neophodna većina obezbeđena ucenama, pretnama i kupovinom opozicionih poslanika.

Rusko ministarstvo je navelo da je glasanje za početak procedure za promenu imena što će Makedoniji omogućiti ulazak u NATO, "otvoreno kršenje svih normi", i zakonskih i moralnih.

"Poslanici su bili zaključani u kancelarije, oduzeti su im bili mobilni >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << telefoni, očigledno u duhu evropske demokratske prakse. Vredi primetiti da je ambasador SAD bio u zgradi parlamenta sve do kraja sednice, što ne ostavlja sumnju koje je rukovodio procesom, navodi se u saopštenju.

"Osam glasova, koliko je falilo do kvalifikovane većine, obezbeđeno je ucenama, pretnjama i potkupljivanjem opozicionih poslanika", navelo je rusko ministarstvo.

Rusko ministarstvo je navelo da se "takve prljave mainipulacije" ne mogu smatrati ispoljavanjem volje poslanika, pri čemu je, kako se navodi, "grubo ignorisano" mišljenje dve trećine Makedonaca koji su na referendumu "odbili da podrže dogovor iz Prespe".

Rešenje spora Atine i Skoplja treba da bude pravno zasnovanao na širokoj podršci naroda i bez podele društva, kaže rusko ministarstvo.

Lider opozicionog VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je u petak posle glasanja u Sobranju da je iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promena kojim se ime države menja ;u "Severna Makedonija".
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.