Moskva: Predlozi o bezbednosnim garancijama nisu ultimatum ili pretnja, već upozorenje

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2022, 16:16

Moskva: Predlozi o bezbednosnim garancijama nisu ultimatum ili pretnja, već upozorenje

Predlozi Moskve o bezbednosnim garancijama nisu ultimatum ili pretnja, već upozorenje, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško. "Naš stav je apsolutno razumljiv i predvidljiv. I jasno smo ga izneli, sada čekamo istu iskrenu reakciju", rekao je diplomata za Komersant.   (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_215467410_28239\", 215467410, 28239, \'qJtX5SYQtENLkx1P-UNDJ_ZhGLwO\'); }()); Prema njegovim rečima, ovo je apel zdravom razumu zemalja NATO-a, poziv da se „uključi glava“ i preduzmemo neophodne korake za smanjenje tenzija. Osim toga, ruski predlozi su sto posto u skladu sa osnovnim dokumentima OEBS-a. „Pozivamo partnere da racionalno sagledaju bezbednosnu situaciju. Ako vi i ja odlučimo da sprovedemo anketu i organizujemo ispitivanje javnog mnjenja na ulici bilo kog zapadnoevropskog grada, pitajući ispitanike koji su manje ili više zainteresovani za probleme rata i mira da komentarišu ruske predloge, onda sam siguran da bi ih podržali građani koji nisu zatrovani zapadnom demagogijom“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova.   (function() { VK.Widgets.Post(\"vk_post_215467410_28237\", 215467410, 28237, \'tZJrh9AiGq87wGXiVg6Zvruuxelp\'); }()); On je dodao da su dokumenti izgrađeni na principu reciprociteta, ali o potpunoj simetriji ne treba govoriti, budući da je trenutna "kritična situacija" nastala zbog širenja vojnog bloka i osvajanja teritorija novih članica. "Vojna infrastruktura je bila stotinama i hiljadama kilometara dalje od ruskih granica“, rekao je diplomata. Gruško je takođe napomenuo da NATO zna kako će Moskva odgovoriti ako alijansa ne prihvati predloge za bezbednosne garancije. On je naglasio da će sve zavisiti od razvoja situacije i od toga koji vojni potencijali mogu biti iskorišćeni protiv ruskih interesa. „Ne krijemo svoje mogućnosti, delujemo veoma transparentno“, zaključio je zamenik ministra spoljnih poslova.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Puškov: Poziv Šojguu da poseti London verovatno posledica strahovanja zapadnih zemalja od sukoba sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 19.Jan.2022, 09:43

Poziv ministru odbrane Sergeju Šojguu da poseti London verovatno je posledica strahovanja zapadnih zemalja od sukoba sa Rusijom, rekao je senator Aleksej Puškov. Prema njegovom mišljenju, Britanija je takav korak preduzela zbog izgleda neuspeha pregovora Moskve sa Vašingtonom i NATO-om o bezbednosnim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.