Moskva: Planove Ukrajine da na Azovskom moru osnuje vojnu bazu ne treba smatrati ozbiljnim

Izvor: Vostok.rs, 17.Sep.2018, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Planove Ukrajine da na Azovskom moru osnuje vojnu bazu ne treba smatrati ozbiljnim

 
Planove Ukrajine da na Azovskom moru osnuje vojnu bazu ne treba smatrati ozbiljnim, izjavio je za RT zamenik predsednika Odbora za odbranu Državne dume Rusije Aleksandar Šerin.


„Dubina Azovskog mora kreće se od 7 do 14 metara, odnosno ne dozvoljava da tu budu neki ozbiljni ratni brodovi, a kamoli podmornice“, objasnio je on.


Takvi planovi predstavljaju pokriće za ukrajinske vlasti zainteresovane za pljačkanje budžetskih sredstava, smatra ruski poslanik.






„Ako žele da se bave stvarnim obnavljanjem flote ili vojnih baza, bolje da ulože novac i obnove brodogradilište u Nikolajevu koje samo što se nije zatvorilo“, istakao je Šerin.


Ranije je u saopštenju ukrajinske vlade saopšteno da Kijev planira da do kraja 2018. na obali Azovskog mora otvori pomorsku bazu mornarice Oružanih snaga Ukrajine.


„U Berdjansku su u vodu porinuta dva artiljerijska oklopna čamca ukrajinske mornarice. Planirano je da se do kraja godine na obali Azovskog mora otvori pomorska bazu mornarice Ukrajine“.

Ranije je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine naredio da se ojača vojno prisustvo u Azovskom moru i da se jedinice obalske odbrane obezbede raketnim oružjem. Sa svoje strane, komandant kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, general-pukovnik Sergej Popko, najavio je povećanje vojne grupe u Azovskom moru. Prema rečima zamenika ministra za infrastrukturu zemlje Jurija Lavrenjuka, u Azovsko more su dodatno prebačena dva oklopna čamca.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.