Moskva: Od 1974. nije bilo ni dana da protiv naše zemlje nisu bile na snazi neke američke sankcije

Izvor: Vostok.rs, 08.Jul.2019, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Od 1974. nije bilo ni dana da protiv naše zemlje nisu bile na snazi neke američke sankcije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odgovorilo je američkom diplomati Elizabet Rud, koja je kritikovala odluku Moskve da prekine avio-saobraćaj s Gruzijom, podsetivši je da se seti mera koje SAD uvode protiv Rusije već godinama.
Privremena poverenica za poslove SAD u Gruziji nazvala je ruske mere „nepravednim, nepotrebnim i neproporcionalnim“. „Najmanje od 1974. godine do sada nije bilo ni dana da protiv naše zemlje nisu bile na snazi nekakve američke sankcije“, saopštilo je Ministarstvo. Ruske diplomate su naglasile da je „gotovo pola veka američki establišment posmatrao Rusiju kao neprijateljsku državu“. Ministarstvo je podsetilo da su 1974. godine SAD usvojile amandman Džeksona Venika, koji je zabranjivao da se Sovjetskom Savezu daju olakšice u trgovini, državni krediti i kreditne garancije. Šest godina kasnije SAD više od 60 zemalja bojkotovalo je Olimpijske igre u SSSR-u, zato što se Zapad nije slagao s ulaskom sovjetske vojske u Avganistan. Blokada izgradnje gasovoda „Urengoj-Pomari-Užgorod“, nakon koje je usledio embargo na isporuke visokotehnološke opreme u Sovjetski Savez, uvedena je 1981. godine. Godine 1998. pojavio se naučni „crni spisak“ organizacija koje su navodno narušavale antiiranske sankcije, a 2012. godine usvojen je „zakon Magnitskog“, koji podrazumeva personalne sankcije. Ministarstvo je podsetilo da je 2014. godine počela epoha sankcija u vezi s ukrajinskom krizom, a od 2018. s takozvanim „slučajem Skripalj“. Ruske diplomate su, takođe, navele da je broj američkih sankcionih mera dostigao 65. „Umesto mentorskih lekcija u vezi s ruskim merama zaštite života i zdravlja sopstvenih građana u inostranstvu, voleli bismo da čujemo od gospođe Rud nešto o ’pravednosti, potrebnosti i proporcionalnosti‘ američkih restriktivnih mera, koje se uvode decenijama sa ciljem vršenja pritiska na spoljnopolitički kurs naše zemlje“, istaklo je Ministarstvo. U saopštenju je, takođe, navedeno da su žrtve takve politike SAD postale brojne zemlje koje vode nezavisnu spoljnu politiku.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.