Moskva: Nedopustivo poređenje akcija SSSR-a sa hitlerovskom agresijom

Izvor: Vostok.rs, 03.Sep.2019, 08:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva: Nedopustivo poređenje akcija SSSR-a sa hitlerovskom agresijom

Ruska ambasada u Velikoj Britaniji komentarisala je izjavu premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, koji je uporedio akcije SSSR-a u istočnoj Poljskoj 1939. godine sa agresijom nacističke Nemačke. Poruka ambasade objavljena je na veb stranici diplomatske misije. Britanski premijer je u nedelju izašao sa video-saopštenjem koje je objavio na tviteru. U njemu se dotakao situacije od početka Drugog svetskog rata, pretpostavivši da je u septembru 1939. godine Poljska našla „između fašističkog čekića i komunističkog nakovanja“.
80 years ago Hitler invaded Poland and triggered WWII, but the Polish people never succumbed to tyranny. We shall always remember their magnificent contribution to the struggle for freedom.  #80WW2 pic.twitter.com/HymoPlYO4G
— Boris Johnson (@BorisJohnson) September 1, 2019
Ambasada je primetila da je izjava političara na pozadini 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata iznenađujuća.
„Pri svim istorijskim diskusijama oko sovjetske vojne operacije u istočnim regionima Poljske (u zapadnoj Ukrajini i zapadnoj Belorusiji) pokretanje pitanja, pri kojoj se akcije SSSR faktički mogu uporediti sa hitlerovskom agresijom je potpuno nedopustiva. Ako već govorimo o tome, ko je, osim Hitlera, osudio Poljsku državu na tragediju 1939. godine, treba se setiti uloge britanske diplomatije koja je, ne samo bila popustljiva prema nacističkim osvajanjima (Austrije, Čehoslovačke i Memela)“, navodi se u saopštenju Ambasade, prenose RIA Novosti. Pored toga, diplomatska misija je naglasila da je britanska diplomatija pre izbijanja Drugog svetskog rata „odobravala agresivnu politiku nacista“ i „dosledno sabotirala“ ideje SSSR-a o stvaranju efikasne antihitlerovske alijanse, posebno u zaštiti Poljske. Ambasada je takođe izrazila žaljenje što je Džonson izabrao ovo stajalište u vezi sa Drugim svetskim ratom, i primetila da velika većina Britanaca i Rusa odaje počast žrtvama i odaje počast sovjetsko-britanskom savezu. „Tema se može razvijati, ali je ostavimo istoričarima. Najveći broj građana Rusije i Velike Britanije, sećajući se Drugog svetskog rata, odaju počast poginulima i poštuju sovjetsko-britanbsku saradnju. Na žalost, premijer je izabrao drugi rakurs koji, na žalost, nije mnogo popularan u Velike Britaniji“, zaključili su u ambasadi.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Twiter

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RUSIJA ODRŽALA DŽONSONU LEKCIJU IZ ISTORIJE: Poređenje SSSR sa fašističkom Nemačkom je van pameti, posebno kad dolazi iz zemlje koja je sabotirala stvaranje antihitlerovske alijanse!

Izvor: Kurir, 03.Sep.2019

Ambasada Rusije u Londonu nazvala je nedopustivim reči premijera Velike Britanije Borisa Džonsona, koji je uporedio akcije SSSR u istočnim regionima Poljske sa nacističkom agresijom.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.